вівторок, 19 лютого 2013 15:20

У війнах кам'яного віку вбивали все плем'я, включаючи жінок

У війнах кам'яного віку вбивали все плем'я, включаючи жінок
Фото: promland.net

Селяни кам'яного віку жили в небезпеці постійного насильства, і навіть жінки не могли уникнути сумної кончини.

Кожен шостий неолітичний череп зі Скандинавії несе сліди дуже неприємної травми. Жіночі черепи в цьому сенсі нічим не відрізняються від чоловічих.

Масові поховання в Тальхаймі та Ойлау на території Німеччини, де, вірогідно проходили жорстокі бої, змусили вчених припустити, що в неоліті жінок берегли - ймовірно, через їхню дітородну функцію. Але це свідчення великих конфліктів, в яких слабка стать, швидше за все, й справді не брала участь. А якою була ситуація в повсякденному житті? Цим питанням зайнялися Лінда Фібігер з Единбурзького університету (Великобританія) і її колеги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У горах на стоянках первісних людей знайшли кістки жирафа та слона

Дослідники проаналізували 478 черепів людей, які жили в 3900-1700 роках до н. е. в Швеції і Данії. Шишки від падінь і нещасних випадків неважко відрізнити від жорстоких ран, залишених сокирою або іншою зброєю того часу, тому що останні вже не затягуються. Такі сліди виявлені майже у 10% шведських і 17% датських екземплярів. У чоловіків було більше нефатальних травм, але жіночі та чоловічі черепи зі смертельними ранами зустрічалися однаково часто.

Мабуть, стародавні пастухи нерідко ставали жертвами нальотів, міжусобиць та інших лих.

Чому ж убивали жінок? Можливо, якусь роль у цьому відігравало домашнє насильство, але для цього слід звірити рани на черепі зі станом решти скелета, а це практично неможливо: з часом кістки перемішалися, і важко сказати, кому що належить.

Очевидно, роль жінок полягала, насамперед, у вихованні дітей. Навряд чи вони брали участь у набігах й інших воєнних діях. Виникає відчуття, що неолітичні конфлікти припускали максимально повне (по можливості) винищення ворога, а не просто захоплення здобичі.

Результати дослідження опубліковані в American Journal of Physical Anthropology.

Зараз ви читаєте новину «У війнах кам'яного віку вбивали все плем'я, включаючи жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути