Ексклюзиви
четвер, 28 березня 2019 10:28

В українців відібрали етнічні території - з чого почалася операція "Вісла"

У бою із загоном УПА 28 березня 1947 року загинув заступник міністра оборони Польщі генерал Кароль Сверчевський. Того ж дня на нараді політбюро компартії Польщі прийняли рішення про повну депортацію українського населення від східного кордону на північ та захід країни. Їх мали розселити на землях, які до Другої світової війни належали Німеччині.

Депортацію розпочали через місяць - операція "Вісла". Польська комуністична влада залучила - 7 дивізій Війська Польського, дивізію Корпусу внутрішньої безпеки, піхотний, автомобільний і саперний полки. В операції брали участь сотні співробітників міліції, служби безпеки та добровільного резерву міліції. Усього близько 20 тис. осіб.

Відділи НКВС і чехословацької армії заблокували східні і південні кордони Польщі від Бреста до Нового Сончу. Командування операцією здійснював міністр оборони Польщі маршал Міхал Ролі-Жимерський.

Автор: ТСН
  72 роки тому почалась операція "Вісла"
72 роки тому почалась операція "Вісла"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громада просить парламент Польщі засудити операцію "Вісла"

До кінця 1947 року переселили близько 150 тис. чоловік.

3 серпня 1990 року парламент Польщі засудив насильницьке переселення українців. 2007-го президентами Польщі і України операція "Вісла" була засуджена як така, що відбулась з порушенням прав людини.

14 травня 1947 року у Польщі почався військовий суд оперативної групи "Вісла". Він тривав до 15 вересня і засудив 315 цивільних осіб, звинувачених у приналежності до УПА й ОУН. 173 особи засудили до смертної кари, 58 - до довічного ув'язнення, 40 – на 15 років ув'язнення, 39 – на термін до 15 років ув'язнення. 5 осіб виправдали.

Зараз ви читаєте новину «В українців відібрали етнічні території - з чого почалася операція "Вісла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути