Ексклюзиви
понеділок, 14 вересня 2015 17:20

В Туреччині приготували страви хеттської кухні

В Туреччині приготували страви хеттської кухні
Фото: Turkuvaz Media Group

Команда археологів, що досліджує древнє місто біля села Аладжа-Хююк в Туреччині, продемонструвала страви хетської кухні, відновлені за описами в клинописних текстах, яким понад чотири тисячі років.

Це місто було одним із важливих центрів Хетського царства ІІ тисячоліття до н.е., яке в епоху свого розквіту займало більшу частину території сучасної Туреччини, а також сусідні землі Сирії та Іраку. Археологічні дослідження в Аладжа-Хююці ведуться з початку XX століття. За цей час були знайдені залишки потужних укріплень, багаті поховання, зброя, кераміка, ювелірні вироби.

Керівник експедиції професор археології з Університету Анкари Айкут Чіраноглу розповів, що кухар і учасник експедиції Омюр Аккор взявся приготувати ряд страв відповідно давніми описами. При цьому він не використав сучасні технології та обладнання. Зокрема, хліб був випечений без дріжджів і не з просіяного борошна, а з товчених в ступці пшеничних зерен. Серед страв є ячмінний хліб, хліб з сиром і інжиром, запіканка з м'яса, оливкової олії і меду, печінку і серце ягняти на грилі, бутерброди з холодним вареним м'ясом і цибулею. Всього ж, за словами кухаря і археолога, в хетських джерелах згадується більше сотні назв страв.

Омюр Аккор вивчив також гігієнічні приписи древніх хетів, що відносяться до приготування їжі. На одній з клинописних табличок, наприклад, говорилося, що якщо кухар готуватиме їжу з розпатланим волоссям і бородою, то його належить стратити. Такому ж покаранню піддавався кухар, якщо приступав до роботи немитим.

Зараз ви читаєте новину «В Туреччині приготували страви хеттської кухні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути