Команда археологів, що досліджує древнє місто біля села Аладжа-Хююк в Туреччині, продемонструвала страви хетської кухні, відновлені за описами в клинописних текстах, яким понад чотири тисячі років.
Це місто було одним із важливих центрів Хетського царства ІІ тисячоліття до н.е., яке в епоху свого розквіту займало більшу частину території сучасної Туреччини, а також сусідні землі Сирії та Іраку. Археологічні дослідження в Аладжа-Хююці ведуться з початку XX століття. За цей час були знайдені залишки потужних укріплень, багаті поховання, зброя, кераміка, ювелірні вироби.
Керівник експедиції професор археології з Університету Анкари Айкут Чіраноглу розповів, що кухар і учасник експедиції Омюр Аккор взявся приготувати ряд страв відповідно давніми описами. При цьому він не використав сучасні технології та обладнання. Зокрема, хліб був випечений без дріжджів і не з просіяного борошна, а з товчених в ступці пшеничних зерен. Серед страв є ячмінний хліб, хліб з сиром і інжиром, запіканка з м'яса, оливкової олії і меду, печінку і серце ягняти на грилі, бутерброди з холодним вареним м'ясом і цибулею. Всього ж, за словами кухаря і археолога, в хетських джерелах згадується більше сотні назв страв.
Омюр Аккор вивчив також гігієнічні приписи древніх хетів, що відносяться до приготування їжі. На одній з клинописних табличок, наприклад, говорилося, що якщо кухар готуватиме їжу з розпатланим волоссям і бородою, то його належить стратити. Такому ж покаранню піддавався кухар, якщо приступав до роботи немитим.
Коментарі