вівторок, 26 грудня 2017 22:04

У третьому турі президентських виборів Янукович поступився Ющенку

У третьому турі президентських виборів Янукович поступився Ющенку
Віктор Ющенко і Віктор Янукович під час переговорів у Маріїнському палаці, 1 грудня 2004 Фото: NikLife

26 грудня 2004 року в Україні пройшли перевибори президента. Пeрeможeць другого туру виборів Віктор Янукович залишився бeз прeзидeнтського крісла. Його посів другий кандидат Віктор Ющeнко.

Внаслідок проведення першого туру виборів 31жовтня пройшло два кандидати: Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Другий тур виборів був запланований на 21 листопада. За результатами виборів Віктор Янукович набрав 49,42% голосів, проти 46,69% у Віктора Ющенко. Проте, після результатів виборів почалися суперечки в питанні кількості голосів. В більшості національних екзит-полів відрізнялась кількість голосів від офіційної статистики. Центральний виборчий комітет звинувачували у фальсифікації виборів, пише сайт fakty.ua

Більшість громадян України виявили свій протест проти фальсифікацією, виборів. На Майдані незалежності почало з'являтися наметове містечко. Ці події увійшли в історію під назвою Помаранчева революція. Головною вимогою протестувальників було переголосування.

Лідер партії "Наша Україна" Віктор Ющенко оскаржив рішення другого туру президентських виборів. Міжнародні представники, які наглядали за проведенням виборів, також наголошували на багаточисельних порушеннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як операція під прикриттям призвела до відставки Річарда Ніксона

3 грудня 2004 року Верховний Суд України визнав недійсність результатів другого туру виборів президента. Перевибори були призначені на 26 грудня. За результатами виборів президентом України став Віктор Ющенко. Урочиста церемонія переходу до владних повноважень відбулася 23 січня 2005 року.

2 жовтня 1990 року в Україні розпочалася серія акцій мирної громадянської непокори під назвою "Революція на граніті". Студенти вийшли на площу Жовтневої революції. Вони вимагали перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року, а також відставки голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990-го в Україні (тодішній УРСР). Стрижнем протестних подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (нинішньому Майдані Незалежності).

Зараз ви читаєте новину «У третьому турі президентських виборів Янукович поступився Ющенку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути