Ексклюзиви
середа, 14 лютого 2018 05:28

Протягом Бабського тижня жінки пили горілку і не варили борщ

Протягом Бабського тижня жінки пили горілку і не варили борщ
Дівчата із колодкою. Фото mamajeva-sloboda.ua

Тиждень перед 40-денним постом був для українських жінок справжнім святом. В цей період харчувались переважно молочними продуктами і варениками.

Про це Gazeta.ua розповіла етнолог і популяризатор української культури Олена Щербань із Полтави.

"Бабський чи Сирний тиждень, Сиропуст чи Колодія - був відпочинком для жінок після всіх свят, під час яких було дуже багато роботи. Це не конкретний день як-то 8 Березня, а повноцінне свято тривалістю тиждень. Кожен день був розписаним і дуже важливим. Вважалось, що хто не веселився під час Колодія, той буде сумувати протягом року. Жінки не варили борщ, відпочивали і розважались. Чоловіки брали всю роботу по господарству, слідкували за дітьми і максимально піклувались про жінок", - пояснила історик.

"В понеділок всі заміжні жінки йшли гуртом в шинок. Пили горілку, брали із собою палицю чи колоду, яку замотували в білу тканину. Це була "колодка", і в понеділок якраз святкували її народження. Якщо в матері була донька, старша за 20 років і неодружена, то такій жінці прив'язували до ніг колодку. Вона ж платила гроші, щоб її відв'язали і звільнили. За ці кошти знову ж купували частування в шинку. Неодруженому хлопцеві могли прив'язати до руки, щоб швидше шукав собі дружину. "Колодка" за цілий тиждень проживала весь життєвий цикл - народжувалась, одружувалась і помирала."

"Вівторок було свято для всіх неодружених жінок. Дівчата залицялись до хлопців, співали і танцювали. Пекли млинці і залишали кілька на плодових деревах, щоб був подарунок для птахів. У середу - свято для дівчаток. Їх розважали і годували смачними стравами. У четвер - свято для дружин. Їх показово чоловіки носили на руках, дарували хустини і красивий одяг, цілували за любов і затишок. У п'ятницю дякували тещам. Дарували намисто, просили не перевантажуватись і берегти себе. У суботу батьки чоловіка дарували невістці різноманітні гарні речі, намагались, щоб вона взагалі не працювала в цей день. А неділю гуртом святкували, збирали толоку і весело просили один в одного пробачення, веселились і грали в забави".

"Масленіца і бліни - це традиції із Росії. Українці смакували більше варениками із сиром, сирниками, мандриками, пухкими млинцями пшеничними і гречаними із сиром, з повидлом і всі страви щедро приправляли маслом і сметаною. Опудало не спалювали - це теж російські традиції. Хоч Колодій - це язичницький бог Сонця і природних сил, але вся обрядовість тісно переплелась із християнськими звичаями, підготовкою організму до важкого посту. Тому українці зустрічали Весну співами і танцями, веселились і щедро смакували стравами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки коштує приготувати млинці.

12 лютого розпочався Бабський тиждень. Свято сягає корінням у язичництво. Пращури у ці дні прощалися з зимою та зустрічали весну. Свято завершиться 18 лютого. На свята прийнято всі сім днів гуляти, співати пісні, готувати млинці і ходити в гості. Під час гулянь влаштовують змагання та конкурси. Вони часто символізують прихід весни та прощання з зимою.

Зараз ви читаєте новину «Протягом Бабського тижня жінки пили горілку і не варили борщ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути