Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2024 14:15

У столицю ввели танки

У столицю ввели танки
Чоловік сварить радянських солдатів у центрі Вільнюса. Танки ввели у столицю в березні 1990-го. Фото lrt.lt

У Вільнюс 22 березня 1990-го ввели радянські танки. Напередодні Верховна Рада Литовської РСР прийняла рішення про вихід республіки зі складу СРСР.

СРСР оголосили незаконним рішення Литви і вимагали відмінити закони. Радянське керівництво почало проти Литви економічну блокаду. Щоб змусити Литву відмовитись від виходу з СРСР у Вільнюс ввели радянські танки і війська спеціального призначення. Також загін спецпідрозділу "Альфа" КДБ СРСР та 76-ту повітряно-десантну дивізію зі Пскова. Михайло Горбачов вимагав відновити Литовську РСР.

До Литви припинили завозити нафтопродукти й обмежили газ. Деякі підприємства залишилися без сировини. Майже 14 тис. людей втратили роботу. Влада самостійно шукала постачальників. Почався дефіцит товарів і зросли ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провели референдум, який змінив державний лад

На початку 1991-го Михайло Горбачов відправив у Вільнюс війська. 13 січня під танками загинула студентка Лорета Асанавічюте, від куль снайперів – 13 мітингарів.

9 лютого 1991 року у Литві відбувся референдум, на якому за незалежність республіки проголосували понад 90% громадян. З боку Радянської влади продовжувався тиск на республіку. Провал серпневого путчу у Москві остаточно вирішив долю відновленої Литовської Республіки. 6 вересня Державна Рада СРСР офіційно визнала незалежність Литви.

На грузинському референдумі майже всі виборці підтримали вихід Грузії з Радянського Союзу 31 березня 1990-го. За державну незалежність проголосували 98,93%.

Зараз ви читаєте новину «У столицю ввели танки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути