четвер, 25 березня 2021 16:23

У Польщі встановили пам'ятник українському священнику
7

У Любліні відкрили пам'ятник Омелянові Ковчу
Фото: Facebook / Андрій Дещиця
Встановлення пам'ятника Омеляну Ковчу у Любліні 25 березня 2021-го
У Любліні відкрили пам'ятник Омелянові Ковчу
У Любліні відкрили пам'ятник Омелянові Ковчу
У Любліні відкрили пам'ятник Омелянові Ковчу

Поблизу входу до Меморіального комплексу-музею Майданек у польському Любліні 25 березня встановили пам'ятник священнику УГКЦ Омеляну Ковчу.

На ньому польською, українською та на івриті розмістили текст листа, який Ковч написав родині із табору під час Другої світової війни, повідомляє "Історична правда".

"Ми тут усі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик серед них. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я відправляю богослужіння, усі моляться. Вони вмирають по-різному, а я допомагаю їм перейти цей малий міст до вічності", - йдеться у листі.

Отець Омелян Ковч під час Другої світової війни допомагав і рятував євреїв, українців, поляків. 1943-го його відправили до концтабору Майданек, де він виконував душпастирську службу серед ув'язнених різних конфесій та національностей. 2001 року Папа Римський проголосив Омеляна Ковча блаженним священномучеником.

Монумент, створений на благодійні внески.

"Будучи ув'язненим в концтаборі Майданек, отець Ковч дав світові взірець людяності. Він довів, що людина завжди має вибір у момент випробування. Передаючи пам'ятник міській владі, ми хотіли б, щоб пам'ять про Бл. Омеляна Ковча стала безсмертною для багатьох поколінь незалежно від національностей та віросповідань", — сказав під час встановлення пам'ятника Іван Васюник, Голова Громадського комітету із вшанування пам'яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча. Саме Комітет опікувався проєктом спорудження пам'ятника від ідеї до її втілення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Омелян Ковч — справжній воїн, він здолав найбільшого ворога — ненависть"

Над фігурою працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко.

"Ця скульптура — узагальнена постать о. Омеляна Ковча, що поклав руки на великий куб. Священик наче зрісся із кубом, бажаючи його піднести над землею. Куб — надважка невблаганна форма, що, як доля та нестерпне терпіння, притискає, розчавлює людську волю і душу, але силою віри, силою духу цей тягар відривається від землі, даючи полегшення страждань і надію", — пояснює ідею скульптор Олександр Дяченко.

Дата встановлення пам'ятника у Люблін не випадкова, адже на 25 березня припадає 77-а річниця смерті священика. Його називають "настоятелем Майданека", повідомляє Центру досліджень визвольного руху.

"Блаженний Омелян Ковч, будучи греко-католицьким священиком, увійшов до історії XX століття цілої країни та Любліна. Він докладав усіх зусиль, щоб єднати людей різних національностей та віросповідання, захищаючи поляків і українців та рятуючи євреїв. У Люблінському концтаборі, під назвою Майданек, він виконував пастирську службу і, відчуваючи відповідальність за співв'язнів, помер. Пам'ятник, і публікація "Блаженний Омелян Ковч — настоятель Майданека" вшановує людину, яка навіть у трагічних табірних умовах зберегла гідність і своїм ставленням дала прекрасне свідчення віри не тільки в Бога, але і в людину" — сказав на відкритті Кшиштоф Жук, Президент міста Люблін.

"У цей день згадуємо добре ім'я та благі діяння великого християнина, блаженного священномученика, отця Омеляна Ковча, який усе життя присвятив захисту та єднанню людей різних національностей і віросповідань. 77 років тому отець загинув у німецькому концентраційному таборі смерті Майданек. Сьогодні в Любліні йому встановлено пам'ятник поруч з Державним музеєм у Майданеку", - написав у Facebook посол України в Польщі Андрій Дещиця.

25 березня 1944 року в концтаборі Майданек у Польщі в газовій камері спалили греко-католицького священника 59-річного Омеляна Ковча. У концтаборі він причащав вірян, відправляв літургії в кутку камери. В'язні називали Ковча парохом Майданека. Він служив усім, незалежно від національності чи віросповідання. При цьому Ковч працював разом з іншими в'язнями на каменоломні.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі встановили пам'ятник українському священнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути