Ексклюзиви
пʼятниця, 27 березня 2020 09:45

В ООН ухвалили резолюцію по Криму

В ООН ухвалили резолюцію по Криму
Більшість країн світу підтримали територіальну цілісність України Фото: 5.ua

Генеральна Асамблея ООН підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід'ємними частинами 27 березня 2014-го.

Відповідна резолюція закликала всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати жодних змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на підставі незаконного референдуму і утримуватися від будь-яких дій або поведінки, що можуть бути інтерпретовані як визнання будь-якої зміни статусу.

Резолюцію підтримали 100 країн, утрималися 58. Проти виступили 11, серед яких Росія, Білорусь, КНДР, Сирія, Зімбабве, Венесуела, Вірменія, Судан, Куба, Болівія, Нікарагуа. Решта представників країн-учасниць ООН не голосували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генасамблея ООН ухвалила другу резолюцію про мілітаризацію Криму

Україні та Росії радили негайно приступити до мирного врегулювання ситуації шляхом прямого політичного діалогу. Закликали виявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть підсилити напруженість. Попри це у документі не було жодного слова про засудження дій Росії, а анексія Криму, що відбулась напередодні, не згадана взагалі.

У Росії заявили, що резолюції Генеральної Асамблеї ООН не є юридично обов'язковими для держав і мають рекомендаційний характер. До цього, 15 березня, наклала вето на проєкт резолюції щодо референдуму про статус Криму в Радбезі ООН.

Угоду про приєднання Криму та Севастополя до Росії підписали у Москві 18 березня 2014-го. Окупація українського півострова перейшла у завершену анексію.

Підписи у Георгіївському залі Великого Кремлівського палацу поставили президент Росії Володимир Путін, спікер розпущеної Верховної ради Криму Володимир Константинов, прем'єр Сергій Аксьонов та мер Севастополя Олексій Чалий.

Зараз ви читаєте новину «В ООН ухвалили резолюцію по Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути