середа, 18 березня 2020 08:00

У Москві підписали документ по Криму

У Москві підписали документ по Криму
Аксьонов, Константинов, Путін та Чалий поставили підписи під угодою про приєднання Криму до Росії Фото: wikipedia

Угоду про приєднання Криму та Севастополя до Росії підписали у Москві 18 березня 2014-го. Окупація українського півострова перейшла у завершену анексію.

Підписи у Георгіївському залі Великого Кремлівського палацу поставили президент Росії Володимир Путін, спікер розпущеної Верховної ради Криму Володимир Константинов, прем'єр Сергій Аксьонов та мер Севастополя Олексій Чалий.

Підставою до підписання стали декларація про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, прийнята 11 березня із порушенням законодавства України та псевдореферендум 16 березня. На той момент у Криму перебувало 12,5 тис. російських військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цивілізований світ ніколи не визнає анексії українського Криму Росією - Порошенко

За тиждень в.о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов під час брифінгу після зустрічі з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном заявив, що Україна не змириться з окупацією її території і робитиме все для її звільнення. Верховна Рада визнала кримськотатарський народ корінним, а його Меджліс і Курултай - повноважними органами.

Світова спільнота підтримала Україну. Вже 27 березня Генасамблея ООН прийняла Резолюцію про підтримку територіальної цілісності України і невизнання анексії Криму. Резолюцію схвалили Парламентська асамблея Ради Європи і ОБСЄ.

Сфальшований псевдореферендум про статус Криму відбувся 16 березня 2014 року. Мав зазделегідь сформовані результати і завищену явку. Провели без офіційних спостерігачів ООН, СНД, ЄС та ОБСЄ.

Зараз ви читаєте новину «У Москві підписали документ по Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути