пʼятниця, 19 липня 2019 10:08

У московській тюрмі помер український політик

У московській тюрмі помер український політик
Августин Волошин очолював Карпатську Україну 3 дні Фото: sebt.dn.u

Президент Карпатської України та священник Августин Волошин помер у московській Бутирській в'язниці 19 липня 1945-го.

У жовтні 1938-го після Мюнхенської змови Німеччини, Великої Британії та Франції щодо Чехословаччини її уряд надав Підкарпатській Русі автономію. Волошин очолив автономний уряд новоствореної держави. Проте згодом за рішенням Віденського арбітражу Німеччина та Італія передали частину закарпаття Угорщині.

15 березня 1939-го українці проголосили незалежність Карпатської України та обрали Волошина її президентом. Тоді уже йшли активні бойові дії українських воїнів Карпатської січі проти угорців. Попри відчайдушний опір, угорці повністю окупували Закарпаття за 2 дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гідно вступили у бій із ворогом" - розповіли, як на Закарпатті відстоювали незалежність

Після цих подій чоловік емігрував разом із українським урядом за кордон і поселився у Празі. Викладав педагогіку в Українському вільному університеті, згодом його обрали ректором. У травні 1945-го з введенням військ СРСР на територію Чехословаччини у власному будинку Волошина схопили спецслужби СМЕРШу. Вивезли до Москви та заарештували. 19 липня 71-річний чоловік помер. За офіційною версією, від паралічу серця. За іншою, його ім'я мало велику вагу на Закарпатті, яке саме в той час приєднали до УРСР.

Чехословаччина та СРСР підписали договір щодо Закарпаття у Москві 29 червня 1945-го. Саме тоді край, що перебував під юрисдикцією Чехословаччини, приєднали до УРСР.

Передачу Закарпаття Україні спричинили реальні обставини кінцевого етапу Другої світової війни. СРСР виходив із неї переможцем і загрожував всій Східній Європі.

Зараз ви читаєте новину «У московській тюрмі помер український політик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути