субота, 29 червня 2019 14:37

Підписали важливий договір стосовно Закарпаття

Підписали важливий договір стосовно Закарпаття
Нарком іноземних справ СРСР В'ячеслав Молотов підписує угоду з Чехословаччиною щодо передачі Закарпаття Україні Фото: rambler.ru

Чехословаччина та СРСР підписали договір щодо Закарпаття у Москві 29 червня 1945 року. Саме тоді край, що перебував під юрисдикцією Чехословаччини, приєднали до УРСР.

Передачу Закарпаття Україні спричинили реальні обставини кінцевого етапу Другої світової війни. СРСР виходив з неї переможцем та загрожував всій Східній Європі. Також, не останню роль в цій події зіграла Кошицька урядова програма від 5 квітня 1945-го підписана в Словакії. В ній підкреслювалося, що питання про Закарпатську Україну повинні вирішити найбільш справедливо, з урахуванням волевиявлення місцевого населення та шляхом переговорів між СРСР та Чехословаччиною в дусі дружби між ними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталін торгував Україною цинічно і прагматично - історик

Тоді в Москву прибуває чехословацька делегація. 29 червня країни підписують чехословацько-радянський договір про Закарпатську Україну. В ньому підкреслювалося, що: "Закарпатська Україна (згідно з чехословацькою конституцією Підкарпатська Русь) на підставі договору від 10 вересня 1919-го укладеного в Сен-Жермені, возз'єднується згідно з бажанням населення і на підставі дружньої угоди зі своєю споконвічною Батьківщиною - Україною і включається до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки".

Слов'янський конгрес у Празі розігнала поліція 12 червня 1848-го. На ньому українці вперше представили свою політичну програму.

З'їзд розпочав роботу 2 червня. Представники різних слов'янських народів виголосили програму "австрославізму", яка передбачала перетворення Австрійської імперії на федерацію рівноправних народів.

Вимоги русинів на Закарпатті були зачитані словацьким діячем Йозефом Гурбаном. Українці вимагали визнання угорцями словаків та українців окремими народами, забезпечення їхніх політичних прав. Надання можливостей вільно відкривати школи та навчальні заклади. Звільнити з в'язниць незаконно ув'язнених українців і словаків. Надати право створювати національні товариства.

Зараз ви читаєте новину «Підписали важливий договір стосовно Закарпаття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути