четвер, 14 березня 2019 12:06

"Гідно вступили в бій з ворогом" - розповіли, як на Закарпатті відстоювали незалежність

"Гідно вступили в бій з ворогом" - розповіли, як на Закарпатті відстоювали незалежність
У столиці відкрили виставку про Карпатську Україну. Фото: "5 канал"

У Києві презентували виставку, присвячену 80-річчю проголошення Карпатської України.

Вона має назву "Наша земля проголошує: вона була, є і хоче бути українською". 20 тематичних банерів зі світлинами, свідченнями очевидців та історичними документами розмістили на Хрещатику, повідомляє "5 канал".

15 березня 1939 року Карпатська Україна проголосила повну державну незалежність. Згодом її захопила Угорщина.

"Це був спільний план Німеччини та Угорщини, це була змова двох країн. 12 березня 1939 Угорщина отримала "зелене світло" на окупацію Карпатської України, і це вони реалізували 14-18 березня під час розпаду Чехо-Словацької Республіки", – пояснив історик та автор виставки Олександр Пагіря.

Карпатська Україна першою здійснила відкритий збройний спротив гітлерівським планам і виступила проти регулярних угорських військ. До зброї взялися добровольці Організації Оборони "Карпатська Січ".

"Молоді, не навчені, не озброєні достатньо українські війська ще не були здатні чинити достатньо сильного опору, але цей опір був справді безпрецендентним на той момент, коли Чехо-Словацька армія без жодного пострілу капітулювала в Богемії та Моравії, а карпатські українці, не маючи солідної бази, мужньо і гідно вступили в бій з ворогом", – каже історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гітлер дозволив Угорщині захопити Карпатську Україну

Історія Карпатської України – яскравий приклад для сучасників в умовах війни на сході країни, переконує голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Українська влада має робити всі від неї залежні кроки для того, аби заручитися міжнародною підтримкою, але заодно розуміти, що головним джерелом, на яке можна опиратися для захисту держави, є саме сили українського народу, якраз історія Карпатської Січі – це історія про прагнення українців відстоювати свою свободу", – вважає В'ятрович.

Виставка на Хрещатику триватиме до травня. Такі самі інформаційні стенди з'являться в Хусті та Ужгороді на Закарпатті.

15 березня 1939 року перше засідання Сойму у Хусті проголосило незалежність Карпатської України та прийняло Конституцію. Основний закон постановив, що офіційною назвою держави є Карпатська Україна, державний устрій - президентська республіка, державна мова - українська.

Зараз ви читаєте новину «"Гідно вступили в бій з ворогом" - розповіли, як на Закарпатті відстоювали незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути