четвер, 21 грудня 2017 07:08

У світі згадують Чорнобиль як найбільшу катастрофу

У світі згадують Чорнобиль як найбільшу катастрофу
Генеральна асамблея ООН затвердила Міжнародний день пам'яті Чорнобиля. Фото: eurocles.com

Генеральна асамблея ООН затвердила 26 квітня - Міжнародним днем пам'яті Чорнобиля. Це сталося 21 грудня 1995 року на пропозицію української делегації.

Аварію на ЧАЕС визнали найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики у світі. Вона змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей у всьому світі.

26 квітня 1986 року о 1:23 на Чорнобильському реакторі №4 прогримів вибух. Кілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася протягом 10 днів. Тоді загинуло близько 50 співробітників станції і постраждали сотні рятувальників. Реактор був повністю зруйнований. У довкілля викинуло величезну кількість радіоактивних речовин. Викид у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма. Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

Населення Прип'яті, яке в 1986 році становило 45 тис. осіб, повністю евакуювали. Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії. Почали діяти після повідомлень зі Швеції, де на АЕС "Форсмарк" знайшли радіоактивні частинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталкер із Білорусі розбився в Чорнобильській зоні

Радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. осіб, насамперед, ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. Понад 2,5 млн мешканців України страждають від захворювань, спричинених опроміненням, і близько 80 тис. із них отримують допомогу. За даними міжнародних організацій, в результаті аварії померли 60 тис. ліквідаторів, а 165 тис. стали інвалідами. У Європі зафіксовано 10 тис. випадків вроджених патологій у новонароджених та 10 тис. випадків раку щитоподібної залози.

У 1993 році Міжнародне агентство з атомної енергії серед причин аварії на Чорнобильській атомній електростанції вказало на те, що реактор був неправильно спроектований і небезпечний в експлуатації, персонал не був проінформований про небезпеки, допустив ряд помилок і ненавмисно порушив інструкції.

Після катастрофи електростанція продовжувала працювати. Остаточна зупинка відбулася тільки у 2000 році.

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Цього дня 1986 року було завершено будівництво саркофагу над четвертим енергоблоком ЧАЕС.

День встановлений в Україні згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року.

Аварія на ЧАЕС сталася 26 квітня 1986 року. Пожежу вдалось ліквідувати та загасити зусиллями ліквідаторів.

Зараз ви читаєте новину «У світі згадують Чорнобиль як найбільшу катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути