Ексклюзиви
пʼятниця, 26 червня 2020 13:12

У світі підняли сотні кримськотатарських прапорів
6

26 червня у світі щорічно відзначається свято кримськотатарського прапора.

Прапор - полотнище блакитного кольору із жовтим гербом-тамгою у верхньому лівому куті, був прийнятий на 1-му Курултаї кримських татар 1917 року.

Відновлений і затверджений як національний прапор кримських татар 1991-го вже на 2-му Курултаї.

Блакитний колір є традиційним для тюркських народів. Знак тамги тлумачать по-різному: сокіл у небі, ваги — символ миролюбності, врівноваженості та взаєморозуміння тощо. Також тарак-тамга (герб-гребінь) — це родовий знак правлячої династії Кримського ханства Ґиреїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського назвали, скільки українських політв'язнів утримують окупанти

Під час радянської депортації кримських татар та після неї мати прапор чи навіть вести розмови про нього було дуже небезпечно. Тож багато молоді навіть не знали про нього.

Вперше День кримськотатарського прапору відсвяткували 26 червня 2010 року. Відтоді його і тамгу окремо стали частіше використовувати для прикрашання будинків, одягу, автомобілів, робочих місць...

Після російської анексії Криму саме кримські татари знов почали найбільше піддаватися переслідуванням.

"В окупованому Криму через чітку проукраїнську позицію саме кримські татари зазнають переслідувань і дискримінації, кримські татари становлять більшість політичних бранців. Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, брати Абдулаєви, Емір-Усеїн Куку - всі вони є справжніми в'язнями сумління, і ми зробимо все для того, щоб вони якомога швидше повернулися додому", - заявили в Офісі президента України.

З 2014-го у Києві та багатьох інших українських містах традиційно відзначають День кримськотатарського прапора урочистою ходою, автопробігами, мітингами.

Водночас, за словами заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, на окупованому півострові кримські татари практично не можуть проводити якісь масові заходи.

За його словами, проводяться місцеві регіональні автопробіги та зібрання у мечетях, у дворах людей - і все.

Як наголосили в Офісі президента України, "золота тамга на блакитному стязі для всього світу стала символом нескореності та мужності народу, символом боротьби за свої права, боротьби за повернення Криму під контроль України".

Щороку з нагоди свята у різних куточках України, а також у низці інших країн світу піднімають кримськотатарські прапори.

Російська окупаційна влада у Криму використовує практику залякування християнських та мусульманських релігійних груп.

Зараз ви читаєте новину «У світі підняли сотні кримськотатарських прапорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути