четвер, 23 січня 2020 14:36

У Кремлі обстріляли кортеж

У Кремлі обстріляли кортеж
Ільїн хотів застрелити Брежнєва. Фото: РТ

23 січня 1969 року КДБ СРСР почало слідство у справі молодшого лейтенанта Віктора Ільїна.

Під час зустрічі космонавтів біля Боровицьких воріт Кремля, він зробив 16 пострілів по авто, в якому мав би бути генсек Леонід Брежнєв.

Ільїн негативно ставився до режиму СРСР, засуджував вторгнення радянських військ у Чехословаччину. Також він захоплювався вбивцею президента США Джона Кеннеді Лі Гарві Освальдом.

21 січня 1969 року Ільїн був у наряді черговим офіцером. Він украв два пістолети Макарова, чотири магазини до них і втік із частини у м. Ломоносове Ленінградської обл. Поїхав у Ленінград, звідти літаком вирушив у Москву. У столиці СРСР було призначено зустріч Брежнєва з радянськими космонавтами.

Ільїн зупинився у свого дядька-міліціонера. Наступного дня вкрав у нього форму та пішов у Кремль. Завдяки формі його пропустили до Боровицьких воріт Кремля. Там він став між двома загонами оточення. Коли під'їхав кортеж, Ільїн пропустив першу машину та відкрив стрілянину по другій. За 6 секунд він встиг випустити 16 куль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сибір перевезли понад 25 тис. українських родин

Брежнєва в машині не було. У ній їхали космонавти Олексій Леонов, Андріян Ніколаєв, Валентина Терешкова та Георгій Береговий. Вони встигли пригнутися. Шофера Іллю Жаркова смертельно поранило кулею. Ніколаєв перехопив кермо. Мотоцикліст ескорту скерував мотоцикл на Ільїна і збив його. Тоді стрілка затримали співробітники КДБ.

Ільїна визнали неосудним і в травні 1970 року помістили в Казанську спеціальну психіатричну лікарню. 18 років його утримували там в ізоляції. 1990 року Ільїна виписали. Він стверджує, що шкодує лише через смерть шофера, а також за прикрощі, які спіткали його друзів.

22 листопада 1963 року в Далласі (штат Техас) вбито 35-го президента США Джона Кеннеді. Він був смертельно поранений пострілом з гвинтівки, коли разом зі своєю дружиною Жаклін їхав у президентському кортежі по Елм-Стріт.

Зараз ви читаєте новину «У Кремлі обстріляли кортеж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути