Ексклюзиви
четвер, 27 лютого 2020 10:49

У стайні згоріли 700 людей

У стайні згоріли 700 людей
Про знищення людей у Хайбаху 1944-го зняли художній фільм "Приказано забыть". Його заборонили показувати у Росії. Фото: islam.plus

У гірському аулі Хайбах в Чечні 27 лютого 1944-го бійці НКВС спалили 700 людей. Більшість із них - хворі, діти, літні та жінки.

Тоді відбувалася депортація чеченців. Військові не могли швидко виселити жителів гірських селищ. Заважала погода і недостатня кількість транспорту. Та ніхто не повинен був залишатися на своїй території. Тому війська НКВС почали знищувати місцеве населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Особистого ворога Путіна" увічнять у пам'ятнику

У стайні Хайбаху зібрали людей з хуторів Нашхоєвської сільської ради та інших населених пунктів Галанчожського району. Вони не могли самостійно спуститися з гір. Начальник Далекосхідного крайового управління НКВС віддав наказ зачинити двері та підпалити стайню.

Людей, що намагалися вирватися з вогню, розстрілювали.

Командир УПА Василь Андрусяк - "Грегіт" загинув у бою з НКВС поблизу селища Грабівка на Івано-Франківщині 24 лютого 1946-го.

До ОУН приєднався 1932-го. Очолив юнацький провід організації в Снятинській гімназії, в якій навчався. Активно поширював проукраїнські листівки.

Зараз ви читаєте новину «У стайні згоріли 700 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути