Ексклюзиви
пʼятниця, 13 грудня 2013 13:29

У Києві за останні роки зруйновано чимало цінніших за Леніна пам'яток
16

Сінний ринок
Фото: Фото: bit.ua
Сінний ринок
Перший київський водогін
Перший київський водогін
Перший київський водогін

Знищений днями пам'ятник Леніну був внесений до списку пам'яток. Але в 2009 році було ухвалене, але не виконане, рішення про його демонтаж, - нагадує києвознавець Владислава Осьмак. Те, що не здійснили вчасно і цивілізовано, було зроблено "революційним" шляхом .

"Повалення ідолів - справа у світовій історії поширена. Але той факт, що загинуло витвір мистецтва, якому місце в історичному музеї, це дуже і дуже сумно. Втім, в останні роки такі "розправи" з минулим, втіленим у монументах, вже траплялися не раз. Хто винний? Ми всі, які так і не виробили за 22 роки незалежності жодної чіткої ідеї, ані державної політики пам'яті, яка визначала б, що і як треба зберігати. Тож відповідальність за знищення пам'ятника Леніну лежить не тільки на тих, хто махав кувалдою", - говорить культурознавець.

Протягом тільки останніх років було зруйновано чимало будівель. Деякі з них не врятували й державні "охоронні грамоти".

Сінний ринок (1949-1958-2005). По вулиці Воровського, 17 ось уже котрий рік лежать руїни. На їх місці з 1958 до 2005-го був великий Центральний критий ринок, Сінний базар, як його називають. Кажуть, в 1990-х тут можна було купити майже все.

Назва ринку зберігається з XVIII-го ст. У той час нинішня Львівська площа називалася Сінною, оскільки на ній селяни торгували сіном та іншим кормом для домашньої худоби, а також дровами і господарчими речами. Наприкінці 1950-х років знаменитий на весь Київ Євбаз (Єврейський базар) був знесений, і міська влада, щоб "відкупитися" від незадоволених городян, дала добро на будівництво Сінного ринку. Проектом будівлі керували радянські архітектори Фрідлін і Кучер. Рішення внутрішнього дизайну ринку було досить цікавим, з другим поверхом і балконом, ажурною конструкцією склепінчастого покриття з склоблоків. Коли його добудували, він був визнаний першою і найбільшою критою торговельною площею в СРСР. Його знесли під приводом аварійного стану і термінової реконструкції в 2005 році. Справжньою причиною була викуплена земельна територія і затверджений проект забудови 16-поверхівки на цьому місці. Але, мабуть, у нових власників щось пішло не так, і роботи зупинилися, так і не розпочавшись.

Перший київський водогін (приблизно XIX століття - 2010). У ніч на Різдво 2010 року на Набережному шосе було знищено пам'ятник архітектури - будинок першого київського водогону. Територія, де були розташовані старовинні будівлі (в районі пам'ятника Магдебурзькому праву), згідно з Генеральним планом Києва, визнана зоною охоронного ландшафту "Київські схили".

По обидві сторони колони пам'ятника Магдебурзькому праву стояли невеликі будівлі першого Київського водогону, які з 2007 року мали документи, що підтверджують статус не просто культурних об'єктів, але пам'ятників науки і техніки. Проте, в 2009 році дерев'яний будинок Іванова, одного з творців першої водопровідної мережі в Києві, був спалений. Другий будинок - першу машинну станцію старовинного водогону - знесли 2010-го: на ранок від нього залишилися тільки руїни. В інтернеті тоді відразу з'явилися повідомлення про те, що ці земельні ділянки були продані.

Млин Бродського і дизельно-моторна станція (1912-2010 ). Млин Бродського поруч із Поштовою площею складається з двох споруд, які раніше входили в комплекс млина-елеватора та дизель-моторної станції. Саме зараз на млині Бродського висить той великий рекламний банер, який ми бачимо з нової дорожньої розв'язки на Поштовій площі. У 2010 році була знесена дизельно-моторна станція, побудована за проектом архітектора Вербицького, а на її місці зведено готель Fiermont.

Історія млина бере початок в 1857 році, побудована купцем Глезером. У 1870-му млин купив родоначальник родини київських цукрозаводчиків-мільйонерів Йосип Бродський, і вже його сини розширювали територію і комплекс будівель. У 1892-1895 роках на розі вулиць Набережно- Хрещатицької та Боричевого узвозу зведений 5 -поверховий млин, увінчаний невеликий башточкою. Але в результаті великої пожежі в 1920 році велика частина будівель млина згоріла.

Особняк дворянки Олени Згорської (початок ХХ століття - 2011). У 2011 році по вулиці Мельникова, 51 знесли історичний будинок - особняк дворянки Олени Згорської. Двоповерховий будинок в стилі модерн простояв понад 100 років. Коли особняк ще був "живий", говорили, що це остання будівля, яка вціліла в тому районі Києва.

Історичні будинки на Андріївському узвозі (кінець ХІХ століття - 1980 -ті - 2012). У рамках підготовки зовнішнього вигляду української столиці до Євро-2012 "відновлювальні" роботи торкнулися і центральної туристично-привабливох вулиці Києва - Андріївського узвозу. Під час цієї реконструкції тут було знесено кілька історичних будівель. Дати народження знищених будинків - різні: там були будівлі ХІХ століття, і будівлі 1980-х. Але не це найголовніше. Головним представляється загальний архітектурний ландшафт вулиці і те, що зараз збираються зводити на місці знесених будинків. Так звана реконструкція на ділі виявилася дуже невдалою: заміна історичної бруківки на нову, безглуздий жовтий колір будинків, вирубані дерева навколо Андріївської церкви.

Прибутковий будинок (початок ХХ століття - 2012). П'ятиповерховий приватний прибутковий будинок по вулиці Горького, 44 був зведений на початку ХХ століття за проектом відомого інженера-будівельника Трахтенберга. Цей будинок в стилі модерн потребував реконструкції, але ніяк не знесення.

На початку століття в ньому розміщувалося приватне жіноче комерційне училище Володкевич (північна секція), південна секція була житловим приміщенням. Особливо цікаво виглядало декоративне оформлення фасаду: ліпні деталі, віконні рами і металеві огорожі були виконані в стилі модерн. Між третім і четвертим поверхами зображений був жезл бога Меркурія - кадуцей - символ торгівлі.

Історичний будинок № 5 в Десятинному провулку (ХІХ століття - 2012). Старовинний особняк в Десятинному провулку, 5, побудований ще в в середині ХІХ століття, на зорі 2000-х був переданий Українській православній церкві Київського патріархату "для експлуатації та обслуговування". Проте будинок не тільки не привели в порядок - він на очах старів і розпадався.

І ось, в один "прекрасний" день, його вирішили знести. Через якийсь час церква отримала дозвіл на проектування і будівництво на місці знищеного історичної будівлі комплексу споруд адміністративного, житлового та господарського призначення з підземним паркінгом. Але зовсім недавно в розкопках під будинком археологами був виявлений законсервований фундамент палацу князя Володимира. Зараз на ділянці тривають будівельні роботи, а історики та археологи стурбовані тим, що можуть назавжди втратити цінні артефакти.

Будинок на Грушевського, 4б. Доведена до занепаду будівля-пам'ятник в самому центрі Києва недавно, додатково до всього, піддалося ще й пожежі. Пару років тому будинок на вулиці Грушевського, 4б безкоштовно передали під знос ТОВ "Грааль". Фірма хоче збудувати на його місці 160-метровий готельний комплекс. Проект був розкритикований авторитетними архітекторами Києва і викликав осуд громадськості ще на етапі його обговорення, але не був скасований владою.

Старовинний особняк, в якому жив Михайло Грушевський (1888-2013). У центрі Києва по вулиці Саксаганського, 111 цього року зруйнували ще одну історичну будівлю - будинок, в якому жив історик Михайло Грушевський.

Зруйнована будівля була зведена в другій половині ХIX століття, а в 1888 році був добудований другий поверх. Історія будівлі пов'язана не тільки з особистістю Грушевського, а й з відомим українським художником- пейзажистом Іваном Хворостецьким. "Іменні" будинки в Києві поступово знищуються: кілька років тому в цьому кварталі знесли будинок, в якому жила відома українська поетеса Леся Українка. На Саксаганського, 111 планують побудувати торговельно-офісний центр в три поверхи з надбудовою.

Садиба Мурашка (1858-2013). Відомому російському і українському художнику рубежу ХІХ -ХХ століть Олександру Мурашку належала садиба на Старокиївському ділянці, по вул. Маложітомірській, 14.

До цього, в 1858 році, вона була власністю надвірного радника Бровінського, а пізніше її перекупив Петро Барський. У 1895 році власником садиби став київський купець ІІ гільдії Олександр Мурашко, а пізніше, в 1910 році, її успадкував його син, художник Мурашко. Він продав свою садибу з усіма будівлями дворянину Костянтину Котляревському в 1914 році. Цього літа будівля пережила пожежу. Зараз споруда стоїть, хоч і в дуже важкому стані.

Зараз ви читаєте новину «У Києві за останні роки зруйновано чимало цінніших за Леніна пам'яток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути