вівторок, 19 лютого 2013 23:25

"У мерії не здатні зрозуміти київські цінності" - архітектор

"У мерії не здатні зрозуміти київські цінності" - архітектор
Фото надані активістами з Гостинного двору

Про ТРЦ із підземним паркінгом, який бізнесмени намагаються збудувати в Гостинному дворі, не може бути й мови. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав Микола Жаріков, колишній головний архітектор Києва.

"Це сором. І не знаю чому влада мовчить. Цих людей потрібно випороти на очах у всіх за те, що вони творять. Весь світ на це дивиться. В Києві вже набудовано достатньо торгових ентрів. І якщо на цьому місці, у центрі історичного Подолу ми ще зруйнуємо Гостинний двір, понесемо колосальні втрати в культурі та суспільному житті", - каже Микола Леонідович.

Жаріков переконаний, що бізнесмени покривають будівлю склом, збільшують дах, риють під ним ями не заради торговельної площі. Їм потрібний шматок в центрі столиці. Бізнесмени планують в майбутньому отримати прибуток з землі, яку займуть.

"На тому місці  вже утворюється  громадський центр. І це не сумісне з тим, що хочуть збудувати базар, - уточнює архітектор. - Зараз громадськість правильно робить, що захищає його.  Гостинний двір потрібно віддати Київській громаді. Тільки вона повинна вирішити, що там має бути. На мій погляд там добре розмістити великий туристичний центр, громадські організації, галереї. А на першому поверсі варто було б зберегти маленькі  магазини і ресторанчики", - уточнює фахівець.

За словами архітектора, в Києві зараз триває насильство на культурною спадщиною.

"Перед цим вже була ганьба біля метро Театральна, там збудували висотку. На Андріївському, який знищили, переробили мостову, якої не повинно бути. Найцінніше там - це камінь, який робив історію Подолу. Зараз його немає. Будинки знесли. Це варварство. Мерія каже про якусь реставрацію, це все брехня. Вони не здатні зрозуміти київські цінності. А зараз ще ЦУМ будуть знищувати. На три роки будівництва місцевим жителям створять неймовірні умови життя. І все заради інтересів однієї людини. Крім того, кияни втратять народний універмаг. Туди мало хто буде ходити. Український дім віддали на розтерзання якимсь  пройдисвітам, тобто впливовим бізнесменам.  Вони хочуть якщо не зовсім знищити споруду, то змінити до непізнаваності. Зробили на горі ресторан, забудувати внутрішній простір. А це унікальний пам'ятник історії. Бо пройде 50 років, і молоді люди в ньому побачать той час вождів, коли їх увічнювали такими помпезними будівлями. Що може бути ціннішим за експонат, якщо не цей експонат часу. Це як Колізей, та інші пам'ятки, які кажуть про той час. А тут якісь люди вирішили перекрити внутрішній простір, їм площі мало. А на універмазі навпаки руйнують все і роблять внутрішній простір. Балуються грошові мішки, а по руках їм ніхто не дає", - каже архітектор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гостиний двір продовжують охороняти кілька сотень "беркутівців"

Жаріков зазначає, що кричущих фактів забудов зараз в Києві повно.

"Вони вже захопили всі вільні ділянки, зараз приступили до захоплення цінних історичних споруд. Але забудовники мають розуміти, що вони діють проти киян, культури, духовності, суспільних інтересів. Цього не можна допустити. Вони мають швидше це зрозуміти і припинити безлад. Сподіваюсь, що громадське суспільство переможе, бо інакше неможливо, - переконаний Микола Жаріков.

- А безлад почався не зараз, а відразу після отримання Незалежності. Багатії нову демократію зрозуміли по-своєму, почали зловживати. А влада була з ними заодно. Тому так вийшло. Думають, що найцінніше - це земля в центрі Києва, тому захоплюють ласі шматки.

Зараз ви читаєте новину «"У мерії не здатні зрозуміти київські цінності" - архітектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути