Ексклюзиви
понеділок, 22 квітня 2013 13:02

"Садиба Дахновських" може стати туристичним центром для поціновувачів архітектурних пам'яток з усього світу

В селі Леськове, що в 5 км від м. Монастирище Черкаської області розташована пам'ятка архітектури та садово-паркового мистецтва – "Садиба Дахновських".

Садиба заснована польскими панами Дахновськими ще у 18 столітті та розбудовувалась різними поколіннями родини протягом 1770-1917 років. Головним об'єктом садиби є палац замкового типу, оточений парком на обох берегах річки Конелки.

З 1917 року "Садиба Дахновських" мала багато функціональних призначень – від піонерського табору до санаторію. З 70-х років 20 століття садиба використовувалась як військові склади. З 2003 року – взагалі не експлуатавалась.

В травні 2012 року ТОВ "Торгово-промислова палата "Регіон" орендувало об'єкти "Садиби Дахновських" у Міністерства оборони України.

Сьогодні, коли з'явились повідомлення про руйнування "Садиби Дахновських", в ситуацію втрутилася Черкаська облдержадміністрація в особі голови – Тулуба С.Б. За дорученням Голови облдержаміністрації була створена комісія з перевірки стану об'єкту.

Коментар ситуації зробив і орендар садиби – Торгово-промислова палата "Регіон". Як зазначають представники орендаря, майно вони отримали у травні 2012 року. Всі споруди на момент передачі знаходились у вкрай жахливому стані, які і оточуючий їх парк. Будівлі частково зруйновано, вони знаходяться в аварійному стані та становлять небезпеку для відвідувачів, а парк вкритий чагарниками.

В зв'язку з тим, що "Садиба Дахновських" є пам'яткою архітектури та садово-паркового мистецтва, вона знаходиться на обліку у Відділі охорони культурвної спадщини, музейної справи та з питань релігій управління культури Черкаської обласної державної адміністрації. На території садиби знаходиться 9 об'єктів, що належить до охоронних: палац, перший будинок Дахновських, літній будинок, кузня, стайня, корівник, будинок швейцара, огорожа з брамою, парк з парковими спорудами.

На всі об'єкти орендарем укладено з управлінням містобудування та архітектури Черкаської облдержадміністрації охоронні договори, які накладають жорсткі обмеження на порядок використання об'єктів культурної спадщини та покладають обов'язок щодо охорони та збереження пам'яток. Серед іншого договорами погоджено проведення реставраційних робіт – первинна оцінка вартості робіт складає понад 20 млн. гривень.

Як зазначають представники торгово-промислової палати "Регіон", зараз ведуться підготовчі роботи з розробки проекту реконструкції: проводяться передбачені чинним законодавством погодження, проводиться дослідницька робота – в польських архівах було отримано документи, які дозволять встановити первинний вигляд будівель садиби. В зв'язку зі складністю процедури, вона триває досить довго.

З метою збереження будівель та попередження нещасних випадків на час реставрації орендарі взяли об'єкти "Садиби Дахновських" під цілодобову охорону. При цьому вони звертають увагу, що доступ до будівель обмежений саме в зв'язку з аварійним станом та необхідністю збереження об'єктів, що становлять культурну спадщину.

Орендар вважає, що передача садиби місцевій громаді або державній установі призведе до подальшого занепаду та руйнування цієї "перлини" архітектури Черкащини, оскільки ні місцева громада, ні державні установи не зможуть профінансувати реставраційні роботи та забезпечити належний догляд та охорону, які також потребують значних витрат.

Як зазначають у компанії "Регіон", вони мають достатні фінансові можливості для реставрації та відновлення "Садиби Дахновських", а після реставраційних робіт дана пам'ятка архітекрути та садово-паркового мистецтва обов'язково буде відкрита для відвідувачів. Більше того у компанії мають наміри створити на базі "Садиби Дахновських" туристичний центр та приймати не лише відвідувачів із сусідніх сіл, а й поціновувачів архітектурних пам'яток з усього світу.

Тож, інтереси Торгово-промислової палати "Регіон" цілком співпадать з інтересами Черкаської облдержадміністрації – зберегти культурну спадщину регіону та розвивати туристичний потенціал Черкащини.

Зараз ви читаєте новину «"Садиба Дахновських" може стати туристичним центром для поціновувачів архітектурних пам'яток з усього світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути