Ексклюзиви
субота, 07 квітня 2018 08:20

В Карловому університеті професори жили разом із студентами

В Карловому університеті професори жили разом із студентами
Карлів університет, Прага, 19 століття. Фото: https://www.cuni.cz

7 квітня 1348 року чеський король і імператор Священної Римської імперії Карл IV заснував у Празі Карлів університет — перший у Центральній Європі. За зразком Паризького і Болонського він складався із чотирьох факультетів. Здобувши освіту на артистичному, можна було її продовжити на юридичному, медичному або богословському. Викладати у Празькому університеті, згодом названому Карловим, запросили вчених із різних областей Священної Римської імперії.

У 1346 році почав своє правління імператор Карл IV. На той час йому виповнився тридцять один рік, початкову освіту він здобув у Франції. Першим етапом в становленні університету можна вважати буллу, отриману Карлом IV в 1347 році в Авіньйоні від Папи Римського Климента VI, яка дозволяла створення в Празі вищого навчального закладу з можливістю викладання будь-яких наук.

В Празькому університеті було створено чотири факультети: факультет права, факультет вільних мистецтв, медичний, а також досить рідкісний теологічний. Це дозволило охопити весь спектр офіційної середньовічної науки. Спочатку університет не мав власних приміщень, а студенти жили разом з професорами. З 1347 року заняття почали проводитися в приміщеннях празьких монастирів і собору Святого Віта. Професори набиралися із уже існуючих нижчих шкіл Праги або запрошувалися з-за кордону. Перший випускник отримав свій диплом в 1359 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яна Гуса спалили заживо через засудження багатства церкви

Найбільшою популярністю в той час користувався факультет вільних мистецтв, символом якого став глобус. Предмети там поділялися на дві гілки: artes formales, куди входили граматика, риторика і діалектика і artes reales - арифметика, геометрія, астрономія і музика. Після поразки послідовників Яна Гуса в Гуситських війнах університет поступово став втрачати свій універсальний статус. Скорочувався також потік іноземців, що приїжджають з-за кордону. У 1783 році Йосип II, який керується утилітарними поглядами, установив німецьку мову обов'язковою до вивчення спочатку у Віденському, а через рік і в Празькому університеті.

Реформи Йосипа II також стали початком чеського національного відродження, в якому чеський народ поступово просувався до самостійності. Чеська інтелігенція міста почала рішучі виступи проти політики германізації австрійської влади, тому в 1882-1939 роках Карлів університет був розділений на два: чеська та німецький.

Під час окупації Чехословаччини нацистською Німеччиною в листопаді 1939 року Чеський університет був закритий, а багато його студентів і професорів депортовані до концтаборів. Великою популярністю в Карловому університеті зараз користуються медичні факультети, де вчиться близько 8 тис. студентів, також популярні філософський - близько 6,5 тис. і юридичний - близько 4 тис. Найбільший конкурс при вступі за психологічної спеціалізації - понад 30 осіб на місце.

Назва міста Прага походить від чеського слова práh, що означає поріг. Перші історичні дані про поселення слов'ян на території сучасної Праги відносять до VI століття. Однак перші поселення на територій сучасного міста датуються палеолітом. У другому столітті до н. е. в цій місцевості поселилися кельти, яких у першому столітті н. е. витіснили маркомани, й, можливо, свеви.

Зараз ви читаєте новину «В Карловому університеті професори жили разом із студентами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути