середа, 27 березня 2013 18:04

В Ізраїлі знайшли "фалос" кам'яного віку

Автор: Фото Ya'akov Vardi / Israel Antiquities Authority
 

На півночі Ізраїлю виявлені примітні артефакти кам'яного століття, і серед них яма зі згорілими бобами і вирізаний з каменю фалос. Їм по шість тисяч років.

Археологи працюють в районі мошаву Ахіхуда, де буде прокладена нова залізниця на Кармель. Там знайдено сліди поселень двох епох - докерамічного неоліту і раннього халколіта (7-5 ??тис. до н. е.). Вперше в історії ізраїльської археології розкопані цілі будинки і великі верстви з рештками матеріальної культури того часу.

Знайдено безліч наконечників стріл з кременю і обсидіану, відполірованих мініатюрних кам'яних сокир, ножів й інших знарядь. Обсидіан в Ізраїлі не зустрічається, що вказує на тісні торговельні зв'язки з Туреччиною, Грузією та іншими регіонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кам'яні кораблі були ярмарками бронзового століття

Виявлені також тисячі обвуглених кормових бобів - одне з найбільш ранніх свідчень культивації бобових на Близькому Сході.

Найбільш загадкові артефакти - фалічна фігурка і платівка зі схематичним зображенням жіночих статевих органів. За традицією, їх вважають такими, що мають відношення до культу родючості землі, хоча з цим далеко не все зрозуміло.

Нагадаємо: пару років тому в Швеції також знайшли "фалос", але з оленячого рогу, а не каменю. В дійсності неможливо судити про те, що це було. Преса кричала про "доісторичне дилдо", однак фахівці не виключали того, що це міг бути якийсь безневинний робочий інструмент.

Підготовлено за матеріалами LiveScience.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі знайшли "фалос" кам'яного віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути