вівторок, 12 березня 2013 11:10

В Ізраїлі дослідили ритуальне поховання віслюка епохи бронзи

Автор: Фото: archae.ru
  Ритуальне поховання віслюка епохи середньої бронзи
Ритуальне поховання віслюка епохи середньої бронзи

Домашні тварини багато значили в розвитку людської цивілізації. Їх використовували як джерело харчування, як домашніх вихованців, помічників на полюванні і в сільському господарстві. Крім цього, вони служили в ритуалах і релігійних церемоніях, а іноді навіть заслуговували і особливого поховання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під столицею Чилі знайшли втрачене місто інків

У нещодавно опублікованій в РLoS ONE статті "Symbolic Metal Bit and Saddlebag Fastenings in Middle Bronze Age Donkey Burial" дослідники описали безпрецедентне відкриття ритуального поховання віслюка, де тварина мала седільне кріплення на спині і якусь подобу кінського вудила в роті. Дослідники встановили, що віслюка було поміщено в могилу в особливому положенні із зігнутими кінцівками, що свідчило про цілеспрямованість поховання. Поховання було виявлене в Ізраїлі на релігійній ділянці в Тель-Haror. Вчені датували його епохою середньої бронзи (це приблизно 1700-1650 рік до н.е.).

Дана знахідка унікальна тому, що вказує на раннє застосування спеціальних металевих пристроїв для приборкання тварини і пов'язане зі значним технологічним прогресом в керуванні у порівнянні з використанням простих мотузок на шию і кілець в ніс.

Автор: Фото: archae.ru
  Металеве пристосування аналогічне до кінського вудила, знайдене в Ізраїлі в похованні віслюка епохи середньої бронзи
Металеве пристосування аналогічне до кінського вудила, знайдене в Ізраїлі в похованні віслюка епохи середньої бронзи

За допомогою різних аналізів учені встановили, що поховання віслюка було в значній мірі символічним і складало частину релігійного ритуалу. Поховання, можливо, відбулося під час якогось релігійного свята в якому так само брали участь й інші тварини, чиї кістки були знайдені неподалік. До цього висновку вчені дійшли на підставі декількох ключових доказів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті знайшли дитячий саркофаг віком 3500 років

Так стоматологічний аналіз показав, що віслюка принесли в жертву в молодому віці, близько чотирьох років. за життя він не носив металевих пристосувань на зубах. Відповідно його ніколи не використовували в якості тяглового худоби. Крім того подоба вудила, знайдена в похованні, була швидше за все несправною і не була пристосованою до фактичного використання. Не вистачало так само і багатьох компонентів вуздечки. Вчені припускають, що знайдене вудило було зроблене спеціально для цього поховання.

У зв'язку з цим, вчені вирішили, що роль віслюка мала значне символічне значення і була пов'язана в той час з його застосуванням в якості тварини для верхової їзди.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі дослідили ритуальне поховання віслюка епохи бронзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути