четвер, 20 грудня 2012 11:12

Поховання індіанців-попередників інків розкопали у Перу

Автор: Фото: AFP
 

Група археологів на півночі Перу наштовхнулася на масштабне поховання епохи Сикан. Воно складається з 20 могил, вік яких нараховує близько 1000 років, передають місцеві ЗМІ.

Серед знахідок дослідники виявили 12 ритуальних ножів. Ці ножі ніколи не траплялися ні в одному з поховань. Один з них зображує божество Найламп, міфічного засновника сbканского суспільства. За легендою, він вийшов з моря і став богом.

"Місто, в якому ми працюємо, мало релігійне значення, було священним поселенням; на кожному розкопі ми знаходимо кладовища. Все це свідчить про те, що суспільство епохи Сикан мало високий рівень організації", - зазначив археолог з університету Іллінойсу Ідзумі Сімада.

Робочий квадрат, в якому було виявлене поховання, розташовується на північному узбережжі Перу поблизу міста Ферренафе. Серед кращих його знахідок - ритуальні ножі зі сплаву срібла, міді та золота, а також нагрудні пластини й похоронні маски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Перу знайшли давню загадкову піраміду (ФОТО)

У піраміді висотою близько 30 метрів вчені знайшли останки молодої жінки в оточенні фігурок сиканських божеств, кераміки і виробів з міді та золота. Інша могила приховувала в собі представника привілейованого стану - він був похований сидячи, голову його прикрашала металева корона, а навколо розташовувалася безліч керамічних виробів різного призначення.

Розквіт культури Сикан припав на 800-1300 рр. нової ери. Ця цивілізація була однією з небагатьох, які активно виробляли металеві вироби в той час. Сиканцям були знайомі золото, срібло та мідь, з яких вони також виготовляли якісні сплави.

Люди епохи Сикан вели торгівлю з древніми народами, які мешкали на території сучасних Еквадору, Чилі та Колумбії. Чому культура прийшла в занепад, поки не відомо, але, очевидно, до 1200 р. н. е., коли над Латинською Америкою зійшла зірка могутньої інкської держави, цивілізація Сикан вже доживала свої останні дні.

Зараз ви читаєте новину «Поховання індіанців-попередників інків розкопали у Перу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути