Ексклюзиви
четвер, 19 березня 2015 17:28

В Італії археологи знайшли найдавнішу римську фортецю

В Італії археологи знайшли найдавнішу римську фортецю
Фото: Federico Bernardini

У районі затоки Муджа біля кордону зі Словенією італійські археологи знайшли найбільшу римську військову фортецю. Про це повідомляє "Pro Science".

Вчені встановили, що вона була частиною великого військового табору площею близько 130 квадратних метрів і розташована в стратегічно вигідному місці на вершині пагорба. Її оточував вал шириною до 24 метрів. З боків від фортеці розташовувалося ще два невеликих укріплення. Вчені вважають, що фортеця була побудована 178 році до нашої ери, тобто на два десятиліття раніше, ніж римська фортеця на території Іспанії, яка була найдавнішою з відомих сучасній науці.

Завданням фортеці був захист портового міста Аквілея, побудованого римлянами в 183-181 роках до н. е., від нападів істрійських племен. Римляни почали військові експедиції з метою захоплення півострова Істрія з 221 року до н.е. У ході війни з місцевими племенами Істрія була підкорена, а головне місто Істрії Несакцій зруйноване римлянами в 178-177 році. Після завершення воєн з істрійцями Аквілея швидко стала великим центром торгівлі. При Діоклетіані вона стала однією зі столиць імперії.

Тит Лівій в "Історії Риму" описує цікавий епізод війни римлян в Істрії, коли римляни були розбиті і противники змогли захопити їхній табір (можливо, саме той, що зараз знайшли археологи). Але істрійці знайшли у таборі запаси вина і приготовані для бенкету продукти, напилися і в ході нічної контратаки були розгромлені римськими легіонерами. Тацит пише: "Мало кому з істрійців помірність у випивці дозволила подумати про втечу, іншим смерть продовжила сон; римляни повернули собі табір в цілості, крім хіба випитого і з'їденого ворогами."

Дослідивши місцевість з борту літака, археологи під керівництвом Федеріко Бернардіні (Federico Bernardini) почали розкопки. Їм швидко вдалося знайти цілу низку матеріальних свідчень військового табору: характерні шевські цвяхи від взуття легіонерів, фрагменти римських амфор, що використовувалися для зберігання вина, олії та інших продуктів. Можливо, знайдений військовий табір послужив основою для виникнення колонії Тергесте, предка сучасного міста Трієст.

Зараз ви читаєте новину «В Італії археологи знайшли найдавнішу римську фортецю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути