вівторок, 14 серпня 2012 14:24

В Єгипті виявили кладовище відрубаних рук
5

Кисті, знайдені в Аварісі
Фото: Фото: livescience.com
Яхмос був єгипетським воїном, який воював проти гіксосів і нубійців в часи правління кількох фараонів. Записи на його гробниці свідчать про те як він отримав "золоту доблесть", відрубавши кисть солдата гіксосів і представивши її як трофей.
Це зображення було створене близько 400 років після того, як були поховані кисті, знайдені в Аварісі  у наш час. Воно показує відрубані руки ворожих солдат, які мали бути подарунком фараону  Рамзесу III на знак успішної воєнної кампанії

Моторошне відкриття зробили єгипетські археологи, розкопуючи палац стародавнього правителя в місті Телль ель-Даба. Як повідомляє LiveScience.com, вони наштовхнулися на цілий склад відрубаних рук.

На території Телль ель-Даба знаходяться руїни стародавньої столиці гіксосів (група семітських кочових племен з Малої Азії) Аваріса. Цей народ завоював Єгипет приблизно 3,6 тисяч років тому. Саме тут знаходяться руїни палацу, що належить одному з правителів гіксосів, в якому археологи наштовхнулися на тронну залу з чотирма ямами. У них були знайдені людські останки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для неписьменних єгиптян кандидатів на виборах позначають малюнками

У двох ямах були знайдені чоловічі скелети без кистів правих рук. Судячи з усього, саме ці кисті, колись відрубані, "зберігалися" у двох ямах неподалік. Всього їх було знайдено чотирнадцять штук. За словами керівника групи археологів Манфреда Бьєтака, більшість зі знайдених рук були дуже великі, а деякі просто величезні.

За припущеннями фахівців, скелети могли належати воїнам, захопленим гіксосами в полон або вбитим в бою. У Стародавньому Єгипті протягом довгого часу існував звичай: воїн-переможець міг відрубати праву руку своєму ворогові, щоб потім отримати за неї винагороду, яка називалася "золотом доблесті".

За словами Бьєтака, згадка про цей звичай часто зустрічається в літературі Стародавнього Єгипту, проте знайти реальні докази того, що він існував, досі не вдавалося. Також поки незрозуміло, звідки він з'явився. Є припущення, що його принесли до Єгипту гіксоси, втім, цілком можливо, що вони перейняли цю "традицію" у єгиптян.

Зараз ви читаєте новину «В Єгипті виявили кладовище відрубаних рук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути