вівторок, 29 січня 2013 14:55

У Черкасах при будівництві водогону знайшли "старе обличчя міста"

У Черкасах при будівництві водогону знайшли "старе обличчя міста"
Фото: fakty.ictv.ua

У Черкасах робітники натрапили на старий фундамент з арочним перекриттям. Археологи, дослідивши знахідку, визначили: приміщення площею 5 на 10 метрів, закладене в кінці 19-го століття, повідомляє ICTV.

"Від цієї будівлі залишилося підвальне приміщення, перекрите склепінням, викладеним цеглою. На жаль, це вже залишки руйнувань 70-х років", - говорить завідувач відділу археології Черкаського краєзнавчого музею Лариса Сиволап.

"Якби було досліджено цю частину поряд зі сквером, можливо, і більше було б знайдено, і відкрилося б старе обличчя Черкас", - каже завідувач відділу історії краю 14 - початку 20 століття Сергій Ганницький.

Старе обличчя Черкас пам'ятає 72-річний черкащанин Юрій Рукін. Розповідає, що в дитинстві цей будинок завжди викликав у нього цікавість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні слов'янки вплітали сережки у коси

"Це одноповерхова будівля. Цікаво, що за ґратами було 3 ямочки по бульвару Шевченка, були і віконця там. Думаю, як же там люди живуть. Бачу, і фарба залишилася ще тих років", - говорить черкащанин Юрій Рукін.

За свідченнями істориків, більш ніж 100 років тому на цьому місці стояла аптека, в якій господарював заможний місцевий єврей, а в підвалах розміщувалися склади. Аптеку після революції закрили, а потім кілька десятиліть у старому будинку жили шість сімей. У 70-х роках минулого століття будівлю знесли, як таку, що не вписується в архітектурний ансамбль міста. В даний час знайдені останки стануть початком реконструкції площі.

До весни місце розкопок огородили. Після детального обстеження визначать, чи тут буде підземний музейний комплекс, чи історичну споруду накриють склом. І тоді, йдучи тротуаром, під ногами можна буде побачити старовинні стіни.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах при будівництві водогону знайшли "старе обличчя міста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути