Ексклюзиви
пʼятниця, 25 вересня 2015 15:35

В Болгарії знайшли золотий гудзик, якому понад 6 тисяч років

В Болгарії знайшли золотий гудзик, якому понад 6 тисяч років
Фото: www.newsbg.ru

Під час розкопок праісторичного центру видобутку солі поблизу Провадії болгарські археологи знайшли перше європейське оброблене золото, вік якого перевищує 6000 років, повідомив керівник розкопок професор Васил Ніколов.

Мова йде про золотий кулон, вагою 2 грами. "Це досягнення ювелірного мистецтва. Всі знають, що поблизу Варненського озера існував центр з обробки міді та золота. У всьому світі визнано, що це найстаріше оброблене золото, що існувала в 4300 році до н.е.", - пояснив Ніколов.

Золотий кулон та інші предмети були знайдені археологами під час розкопок некрополя. Передбачається, що прикраси використовувалися в різних ритуалах. "Некрополь Солніца був не просто місцем, де ховали померлих, а використовувався як простір для різних обрядів. Тут люди спілкувалися з мертвими. В останні три-чотири роки між трунами постійно знаходимо мідні інструменти, голки, сокири, золоті прикраси, кераміку", - пояснив проф. Ніколов.

Крім некрополя, археологи вивчають поселення і фортечну стіну. Тут вони знайшли тисячі керамічних посудин специфічної форми, в які наливалася вода із солоних джерел, після воду випаровували і отримували сіль - одну з найцінніших речей тієї епохи. Для охорони свого багатства, люди в Солніце в різні періоди побудували три стіни, ширина фундаменту яких досягає 3-4 метрів. Висота стін перевищувала 6 метрів.

Зараз ви читаєте новину «В Болгарії знайшли золотий гудзик, якому понад 6 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути