четвер, 18 січня 2018 17:55

В блокадний Ленінград завезли 4 вагони котів

В блокадний Ленінград завезли 4 вагони котів
Блокада Ленінграда тривала 871 день Фото: cs8.pikabu.ru

78 років тому в ході операції "Іскра" була прорвана блокада Ленінграда, яка тривала 871 день. 18 січня 1944 року силами військ Леніградського та Волховського фронтів при підтримці Балтійського флоту був створений коридор шириною 8-11 км, який зміг відновити сполучення Ленінграду з рештою території СРСР. Остаточно операція закінчилась 30 січня 1944 року.

8 вересня 1941 року Ленінград був оточений німецько-фінськими військами. Німецьке командування не розраховувало на штурм міста, що привело до тривалої блокади. Вже в перший рік блокади в місті почався голод. Основні запаси продовольства знаходились на Бадаєвських складах, які німецька авіація розбомбила на початку вересня. За час блокади почалися спалахи канібалізму та мародерства. Населення було позбавлено елементарних засобів для існування, пише сайт spb.aif

Єдиний шлях через який місто отримувало допомогу, була траса через замерзле Ладозьке озеро. Але доставку провіанту військові могли здійснювати лише в холодні пори року, коли на озері був лід. На початку 1943 року в зв'язку з введенням жорсткої продовольчої економії до міста з Ярославля було завезено 4 вагона з котами. Коти були завезені для боротьби з гризунами, які пожирали продовольчі запаси. В якості вдячності після війни на вулицях Ленінграда з'явились пам'ятники коту Єлисею та кішці Василині.

За час блокади Ленінграда від голоду та хвороб загинуло близько 630 тисяч людей.

22 червня 1941 року о 3 годині 15 хвилин після артилерійської і авіаційної підготовки німецькі війська перейшли кордон СРСР. Через 45 хвилин міністр іноземних справ Німеччини Ріббентроп вручив радянському послу в Берліні ноту про оголошення війни, а ще через півтори години німецький посол в Берліні зробив аналогічну заяву міністру закордонних справ В'ячеславу Молотову. Того ж дня війну СРСР оголосили Італія і Румунія, наступного - Словаччина, 25 червня - Фінляндія, а 27 червня - Угорщина.

Зараз ви читаєте новину «В блокадний Ленінград завезли 4 вагони котів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути