четвер, 22 червня 2017 04:20

Адольф Гітлер планував за кілька місяців захопити весь Радянський Союз

Адольф Гітлер планував за кілька місяців захопити весь Радянський Союз
Початок Другої світової війни. Фото: Вікіпедія

22 червня 1941 року о 3 годині 15 хвилин після артилерійської і авіаційної підготовки німецькі війська перейшли кордон СРСР. Через 45 хвилин міністр іноземних справ Німеччини Ріббентроп вручив радянському послу в Берліні ноту про оголошення війни, а ще через півтори години німецький посол в Берліні зробив аналогічну заяву міністру закордонних справ В'ячеславу Молотову. Того ж дня війну СРСР оголосили Італія і Румунія, наступного - Словаччина, 25 червня - Фінляндія, а 27 червня - Угорщина.

У вересня 1939 року півтора мільйона німецьких солдат увійшло на територію Польщі по всій довжині майже 3000-кілометрового кордону. Одночасно німецька авіація почала бомбардування польських аеродромів, а військові кораблі і підводні човни атакували польські морські бази в Балтійському морі. Нацистський лідер Адольф Гітлер назвав цю операцію оборонною, але Велика Британія і Франція втрутились в конфлікт і 3 вересня оголосили Німеччині війну. Це стало початком Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друга світова війна: бліцкриг на Західному фронті і падіння Франції

В 40-х країна тільки почала відходити від сталінських репресій кінця 1930-х років, серед полководців армії було дуже мало дійсно досвідчених людей. Хоча почалася Друга світова війна 22 червня, офіційне звернення головнокомандувача до народу прозвучало лише 3 липня. В перші тижні війни зупинити ворога не вдалося. До останнього билися герої Брестської фортеці і Мінська, Києва і Одеси, Ленінграда і Сталінграда, Севастополя і Новоросійська, Керчі та Тули, Смоленська і Мурманська.

Проте вже в 1941 році план блискавичної війни, в ході якої німецьке командування планувало за кілька місяців захопити весь Радянський Союз, провалився в битві під Москвою. Незабаром радянська армія розбила фашистські війська під Сталінградом і Ленінградом, на Кавказі, на Курській дузі, Правобережній Україні та в Білорусії, в ході Яссько-Кишинівської, Вісло-Одерської і Берлінської операцій.

Друга світова закінчилася перемогою СРСР ціною людських страждань і величезних втрат. Війна принесла смерть близько 3 мільйонам німців та 27 мільйонам громадянам Радянського Союзу.8 травня 1945 року в Берліні був підписаний акт про беззастережну капітуляцію Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Адольф Гітлер планував за кілька місяців захопити весь Радянський Союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути