четвер, 13 червня 2013 11:11

В Америці 234 років потому 14 африканським рабам дарували свободу

Автор: Фото: archae.ru
 

Чотирнадцяти рабам, які подали прохання про свободу в законодавчі збори Нью-Гемпщера, було надано посмертне звільнення. Губернатор у п'ятницю підписав цей символічний законопроект.

Група з 20 рабів брала участь у війні за незалежність США і направила клопотання до Генеральної Асамблеї Нью-Гемпшира 12 листопада 1779 року. Вони стверджували, що свободи, яких домагаються колоністи, повинні поширюватися і на них.

Через 234 роки їхні благання були почуті, губернатор Меггі Хасан сказав з цього приводу: "Даний факт є джерелом глибокого ганьби, те, що наші попередники не виконали це прохання. Але сьогодні більше 230 років потому, ми говоримо, що свобода є невід'ємним правом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третину ковбоїв становили звільнені негри

Оригінал петиції був знайдений в державному архіві майже 30 років тому, але законодавці прийняли проект тільки цього року зокрема заради того щоб привернути увагу до афроамериканського могильника в центрі міста Портсмут, на якому збираються організувати меморіальний парк. Останки шести африканських рабів були виявлені кілька років тому під час робіт з поліпшення вулиці.

Витяги з петицій 1779-го будуть відображені в камені і стануть частиною парку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В одному з американських штатів таки вирішили заборонити рабство

Рабство існувало в Нью-Гемпширі ще в середині 1600-х років, в основному в Портсмуті. У 1857 році, за чотири роки до початку громадянської війни, законодавчий орган прийняв закон, згідно з яким: "Жодна особа, в силу походження, не повинна бути дискваліфікована від можливості стати громадянином держави".

Валері Каннінґем, який написав історію рабства в Портсмуті, зазначив, що заявники не просили грошей, вони не просили особистої свободи, вони просили державу про скасування рабства загалом.

Зараз ви читаєте новину «В Америці 234 років потому 14 африканським рабам дарували свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути