Ексклюзиви
вівторок, 14 травня 2013 11:45

У першу річницю скасування панщини Львовом їздили воли із позолоченими рогами

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Хрест у Великому Полюхові (1848), пам'ятка скасування панщини в Галичині
Хрест у Великому Полюхові (1848), пам'ятка скасування панщини в Галичині

Великодньої неділі 22 квітня 1848 року селами Галичини, що після поділу Польщі 1772-го входила до Австрійської імперії, їздили державні службовці. Людей, які щойно поверталися з церков, скликали бубнами й зачитували наказ генерал-губернатора краю Франца Стадіона: "Згідно з високим міністерським розпорядженням N867 Міністерства внутрішніх справ від 17 цього місяця у Королівствах Галичини і Володимирії з 15 травня 1848 року скасовуються усі панщинні роботи і підданські данини з відшкодування, яке свого часу має бути визначене, за рахунок держави".

У галицьких селах досі стоять кам'яні хрести. Їх сільські громади встановлювали на знак свого звільнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українським купцям репутацію підмочили

"Що ж це була панщина? — нагадувала брошурка, видана товариством "Просвіта" до 50-річчя її скасування. — Панщина була це тяжка, невільнича робота, котру кожен властитель ґрунту мусів відробляти панові яко властителеві землі. Хто мав цілий ґрунт, мусів панові після робити три дні... Але ж бо пан задавав за ті три дні таку роботу, що її годі було і за тиждень зробити. Приміром: наказав пан виорати ниву за один день. Роботи рахувалось один день, а нива була така, що треба було двома парами волів добре півтора дня орати. Скінчив хлоп панське, подякував Богу, та й вийшов пополудні на свою ниву. Тим часом прилітає отаман та й кричить здалека:

— Збирайся чим скорше, поїдеш з паном в дорогу!

Хлоп покидав ниву та й збирався в дорогу.

Вже вдосвіта вганяли панські посіпаки по селі з нагайками та з криком:

— Ану, гей на панщину!

І виганяли з хати, не дали навіть не раз вмитися та Богу помолитися — а вже не кажу ложку страви з'їсти".

Хоча кріпосні повинності існували по всій Європі, у Галичині вони мали й національний відтінок. Бо більшість селян у краї становили українці, а серед поміщиків переважали поляки. Коли навесні 1848 року по Європі починається революція, названа згодом "Весною народів", генерал-губернатор Галичини граф Стадіон звертається до цісаря Фердинанда І з проханням якнайшвидше скасувати панщину в провінції. 16 квітня імператор підписує патент: "Усі роботизни й інші підданські повинності ґрунтових господарів, халупників і комірників повинні припинитися 15 травня 1848 року". Розіслані до всіх сіл провінції австрійські урядники, оголосивши документ, мали виступити перед селянами з промовою:

— За той дар, котрий тільки ласці Його Величества Найяснішого Цісаря увдячувати маєте, — застерігали урядники, — маєте Його Величеству Найяснішому Цісареві злюбувати, що в вашій вірності ко нім кріпко і непоколебимо зістанете, і жадними представленнями од прихильності для них не дастеся відпровадити.

На засіданні сейму, що розпочалося в серпні у Відні, посли з цілої імперії серед інших питань мали визначити розмір компенсації поміщикам та хто її платитиме. Серед депутатів були й галицькі селяни.

— Батоги й канчуки, що обвивалися довкола наших голів і нашого струдженого тіла, — це нехай вистарчає їм, це нехай буде їм відшкодуванням! — звертався до парламентарів ламаною німецькою колишній кріпак 40-річний Іван Капущак із села Ляховці (тепер Богородчанського району Івано-Франківської області).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як київського професора "по знайомству" генералом зробили

Та сеймова більшість ухвалила, що держава сплатить поміщикам лише дві третини компенсації, а решту повинні були відшкодовувати самі селяни. Загальна сума виплат становила майже 60 млн гульденів.

У першу річницю скасування панщини, 15 травня 1849 року, до Львова з'їхалися українці з усієї провінції. Вулиці було прикрашені синьо-жовтими прапорами. Після відправи у соборі Святого Юра багатотисячна колона рушила до будинку намісництва. Попереду котився віз, який тягло шість волів з позолоченими рогами. На возі стояв величезний коровай, який віддали новому генерал-губернатору Галичини Аґенору Голуховському. А ввечері в Єзуїтському парку (тепер парк ім. Івана Франка) присутнім показали виставу про те, як погано жилося селянам за панщини, і як добре стало тепер.

— При тім люди плакали, гей малі діти, — згадував очевидець. — А як уже смерклося, освітили цілий огород тисячами лямп, що так було ясно, мов у білий день.

Через 13 років панщину було скасовано й у Наддніпрянській Україні, яка входила до Російської імперії.

Зараз ви читаєте новину «У першу річницю скасування панщини Львовом їздили воли із позолоченими рогами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути