вівторок, 15 квітня 2008 14:54

Третину ковбоїв становили негри

1908 рік. До спального вагона, виготовленого на заводі короля американської залізниці Джорджа Пульмана, зайшов заможний містер середніх літ із дружиною. За ними тупцював темношкірий провідник із багажем. Пасажир, зайшовши до купе, простягнув провідникові чайові. Раптом його сіпнуло. Провідник й вусом не повів, подякував і вийшов.

— Ти бачила? — сказав чоловік. — Це ж Нет Лав!

— Хто? — перепитала вона.

Нет Лав був одним із найвідоміших ковбоїв Америки. Після Громадянської війни 1861–1865 років, в результаті якої раби отримали свободу, сотні тисяч людей опинилися без роботи. Міста й ферми лежали в руїнах, здичавіла худоба табунами носилася степами Великої Рівнини. Виникла потреба в людях, які б відловлювали корів та биків, збирали їх в отари й охороняли на пасовищах. Тож усі, хто не мав чим прогодуватися, подалися в ковбої: "ков" англійською — корова, "бой" — хлопець.

Третину з усіх ковбоїв становили негри — колишні раби. Серед них був і юний Нет Лав. Він найнявся у один із ковбойських загонів у Канзасі. Швидко навчився їздити верхи, вправлятися з револьвером та худобою.

Ковбої створили свою особливу культуру молодецтва та звитяги із родео — скачками на дикому бичку чи неосідланому коневі, вправами у стрільбі тощо. 1876 року Нет в одному з родео переміг у шести вправах й отримав звання чемпіона.

Із часом ковбоям залишалося щораз менше роботи в степах. Майже вся худоба була загнана на пасовиська й таврована. Постійного нагляду за нею вже не треба було. Ковбої в основному лише оберігали її від диких звірів. Того ж 1876 року компанія "Вошберн і Моен" викупила патенти на виробництво колючого дроту й запустила його в масове виробництво. Фермери огороджували ним пасовиська, й уже не треба було наймати ватаги ковбоїв, аби пильнувати переміщення корів. Від послуг пастухів на конях почали відмовлятися. Вони були змушені шукати іншу роботу. Хтось наймався на ферми, де просто наглядав за худобою, хто подався деінде. Нет Лав 1890 року пішов працювати на залізницю Пульмана.

У 1930-х Голлівуд почав масово випускати стрічки-вестерни про одинаків-ковбоїв. Але Нет Лав вже цього не застав. Він помер 1921 року.

Нині точної статистики ковбоїв у США немає, бо такий фах не значиться в офіційному переліку професій. Вважається, що вони можуть "ховатися" за назвою "асистенти у тваринництві". Їх в Америці налічується понад 9 тис. із середньою зарплатнею біля $1,5 тис. у місяць.

Зараз ви читаєте новину «Третину ковбоїв становили негри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути