середа, 24 квітня 2019 12:06

Уперше показали фото повстанців, яких затримали чекісти
10

Показали фото повстанців з загону Івана Трейка
Фото: Facebook
Показали фото повстанців з загону Івана Трейка
Показали фото повстанців з загону Івана Трейка
Показали фото повстанців з загону Івана Трейка
Показали фото повстанців з загону Івана Трейка

Уперше показали світлини українських повстанців із загону генерал-хорунжого Івана Трейка.

Повстанці боролися проти більшовиків на Вінниччині. Фото знайдені в обласному архіві Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, повідомляється у Facebook.

"Це організаційне ядро повстанського загону з села Гопчиці Погребищенського району Вінницької області (на той час Бердичівської округи), що складався з місцевих селян і був підзвітний отаману Івану Трейку. Очолював загін отаман Іван Лавренчук – близький помічник Івана Трейка. Це були не тільки вірні повстанці, але і друзі Трейка, які разом воювали, тривалий час після амністії 1922-го зберігали з ним підпільний зв'язок, допомагали, переховували, інформували та виконували завдання. Саме це село постачало українському самостійницькому руху чимало кадрів і, за свідченнями чекістів, було "базою" повстанців", — повідомляє спільнота.

На світлинах зображені командир-отаман загону Лавренчук Іван Оксентієвич, 1891 року народження, Братковський Кіндрат Онисимович, 1894 року народження, Храбан Степан Тимофійович, 1895 року народження, Скрипник Никифор Кирилович, 1898 року народження та Москальчук Данило Антонович, 1898 року народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У криївці знайшли замінований бідон із документами ОУН

У січні 1929-го учасників загону заарештували. Особливим судовим засіданням Колегії ОГПУ від 3 червня 1929-го було ухвалено Івана Лавренчука та Никифора Скрипника розстріляти, Данила Москальчука — засудити до вищої міри покарання з заміною на ув'язнення у концтаборі терміном на 10 років, Кіндрата Братковського та Степана Храбана — ув'язнити в концтабір терміном на 10 років.

Майже 80 років на Прикарпатті була схована під землею криївка. Тепер музейники майже повністю її відбудували. Криївку віднайшли торік. Її інтер'єр майже на 100% відтворює тогочасний побут повстанців.

Зараз ви читаєте новину «Уперше показали фото повстанців, яких затримали чекісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути