вівторок, 15 травня 2018 15:59

Відбудували справжню криївку часів УПА

Відбудували справжню криївку часів УПА
Криївку віднайшли минулого року. Фото:24tv.ua

Майже 80 років на Прикарпатті була схована під землею криївка. Тепер музейники майже повністю її відбудували.

Криївку віднайшли минулого року. Її інтер'єр майже на 100 % відтворює тогочасний побут повстанців, - пише "24 Новини".

Усе завдяки спогадам місцевих жителів та архівним даним. У цій криївці під час облави енкаведистів 1947 року загинули родичі місцевого лісничого – Василь Юрів з сестрою Параскою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фільм про художника УПА Ніла Хасевича

"У підпіллі він був, а сестра приносила їсти. І так сталося, що саме в той момент, в той день, вона вже не повернулась додому, – каже лісничий Роман Макар.

Усього під час нападу енкаведистів у криївці перебували 10 підпільників, із них вижив тільки один. Сховок повстанців виказав зрадник – станичний УПА, який співпрацював із радянськими органами влади.

"Їх оточили, щоб вони не мали куди втікати. Тут загинули три чи чотири повстанці. Вони розбігалися в різні сторони, і так їх вже там вбивали, просто на дорозі",– сказала працівниця музею Перегінська Оксана Витвицька.

За 7 десятиліть повстанський сховок практично зруйнувався. Відновлювали його за допомогою екскаватора. А от повстанці свого часу копали схованку вручну, прикидаючись лісорубами. Як тільки у село заходили енкаведисти, місцеві одразу подавали хлопцям сигнал тривоги.

В інтер'єрі бункера – муляжі зброї та артефакти з приватних колекцій. Адже автентичних речей на місці старої криївки майже не залишилося. Відновили криївку виключно силами ентузіастів. Для широкого загалу її урочисто відкриють 20 травня.

Криївку підпільників ОУН знайшли краєзнавці у селі Підгірне Старокостянтинівського району на Хмельниччині. Її облаштували троє вояків крайового проводу ОУН "Поділля". У схроні виявили замінований бідон із документами та особистими речами підпільників. Біля нього лежали близько 10 мін та гранат, які знешкодили піротехніки.

Зараз ви читаєте новину «Відбудували справжню криївку часів УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути