Ексклюзиви
неділя, 30 травня 2021 09:30

Унікальний міст і бродячі собаки - яким був Київ 100 років тому
17

Вулиця Воровського (нині Хрещатик)
Фото: photohistory.kiev.ua
 Вулиця Карла Маркса (тепер Городецького)
Радянська площа (колишня Думська, а нині — Майдан Незалежності)
Трамвайна станція на Євбазі (нині площа Перемоги).
Червона площа (нині Контрактова).

30 травня відзначають День Києва. Свято започаткували 1982-го. Саме тоді в Україні відсвяткували 1500-річчя від умовної дати заснування міста.

Gazeta.ua пропонує переглянути старі світлини Києва. На них можна побачити, яким було місто у 1920-х роках.

З 1919 року в місті міцно утвердились більшовики. Лише у травні 1920-го польсько-українським військам вдалося вибити їх, але контроль над Києвом більшовики повернули в червні. З того часу розпочалася відбудова підприємств та всього знищеного.

Більшовицька влада сформувала перші адміністративні райони, а згодом почалося масове перейменовування вулиць та площ на честь комуністичних діячів та їхніх ідей. 1923 року Хрещатик назвали на честь Вацлава Воровського - одного з першим радянських дипломатів, убитого білогвардійцями. З'явилися вулиці Карла Маркса, радянська, комінтерну тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінювався Майдан Незалежності - ретро-фото

Київ не отримав статусу столиці Радянської України - нею офіційно був Харків. Та попри це життя у Києві відновлювалося, а кількість населення швидко зростала. У місті налагодили трамвайні маршрути, залізничне сполучення, з'явилися й автобусні пасажирські перевезення.

31 березня 1922, завдяки зусиллям режисера та актора Леся Курбаса, в місті постав театр "Березіль". 7 листопада актори зіграли першу п'єсу "Жовтень". Вже згодом колектив театру нараховував близько 250 осіб.

1923 року в місті відкрили Червоний стадіон. У ті ж часи в СРСР розпочалась політика коренізації. Українські вивіски з'явились на крамницях. Українська стала офіційною мовою преси, освіти. Але політики саботували українізацію, а до 1930-х її повністю згорнули. Тоді ж у місті розпочалась нова хвиля русифікації.

10 травня 1925 року за проєктом інженера Євгена Патона відкрили міст, названий на честь революціонерки Євгенії Бош. Він з'єднав лівий та правий береги Дніпра. Подивитися на відкриття прийшла величезна кількість мешканців.

Статус столиці України Київ отримає лише 1934 року.

Раніше публікували раритетні фотографії Києва 1912 року, за два роки до початку І світової війни.

Більшість світлин були зроблені на студії "Гудшон і Губчевський", яка знаходилася на Прорізній, 23. Гудшон був активним учасником виставкового руху Київського фотографічного товариства імені Дагерра. За свої роботи отримав чимало нагород. Партнер Гудшона Гудчевський також був відомим київським фотографом, фотографував закриті вечірки, наприклад, прийом на честь німецького імператора.

На фотографіях можна побачити всі головні пам'ятки Києва - будівлю університету, Володимирський собор, Володимирську гірку, оперний театр.

Зараз ви читаєте новину «Унікальний міст і бродячі собаки - яким був Київ 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути