Ексклюзиви
середа, 02 вересня 2020 08:20

Уламки корабля шукали 73 роки

Уламки корабля шукали 73 роки
Момент загибелі Титаніка намалювали на картині. Фото https://vkinoivzizni/istoria

Біля берегів Ньюфаундленду американсько-французька експедиція 2 вересня 1985-го знайшли залишки лайнера "Титанік". Затонув 14 квітня 1912-го по дорозі до Нью-Йорка. "Титанік" покоївся на глибині 3750 м.

"Титанік" був найбільшим судном на той час. Розвивав швидкість у понад 23 вузлів. Турбіну розташували в кормовій частині судна. Ближче до носової частини містилися парові машини, далі шість відсіків зайняли 24 котли, що виробляли пару для головних машин, турбін, генераторів і допоміжних механізмів. Для створення лайнера використали найновіші технології того часу.

"Титанік" вирушив у своє перше й останнє плавання 10 квітня 1912 року. 14 квітня, о 13:40, судно отримало перше попередження про айсберг. Завдяки цьому курс змінили на південніший напрямок. Подальші попередження про ще два айсберги так і не дійшли до капітанського містка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нещасливі кораблі: близнюк "Титаніка" затонув за годину

О 23:40 один із матросів розгледів айсберг по курсу корабля. Проте надто пізно — корабель не встиг здійснити повний поворот. З 2,2 тисяч пасажирів і членів екіпажу вдалося вижити близько лише семи сотням.

З глибини 3750 м за останні 25 років було піднято дуже багато артефактів, що обчислюються декількома тисячами. Поруч з самим судном дослідники виявили останки безлічі підводних човнів та субмарин, за допомогою яких на корабель добиралися туристи. Дослідники підняли нагору артефакти і особисті речі пасажирів. Більшість уламків "Титаніка" залишилися на морському дні, туди возять туристів.

Близнюк "Титаніка" - корабель "Британік" затонув 21 листопада 1916 року в Середземному морі за 55 хв. Він підірвався на німецьких мінах.

Зараз ви читаєте новину «Уламки корабля шукали 73 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути