Ексклюзиви
середа, 25 листопада 2020 12:24

Український режисер зміг обдурити Сталіна

Український режисер зміг обдурити Сталіна
Український кінорежисер Олександр Довженко. Фото: Big Kyiv

25 листопада 1956 року помер український кінорежисер Олександр Довженко. Йому було 62 роки.

Довженко створив більше 20 кінострічок. Крім зйомок, він ще й писав кіноповісті. Найвідоміша із них — "Україна в огні".

Американці назвали українця "першим поетом у кіно". Греки - Гомером XX ст. Японці вважали, що найкращі їхні фільми створено під впливом українського режисера.

Актор і кінорежисер Чарлі Чаплін вважав, що слов'янство дало світові в кінематографії лише одного митця — Олександра Довженко.

Gazeta.ua пропонує добірку найкращих стрічок, створених Олександром Довженко.

1. "Земля", 1930 рік.

Картина вважається справжнім гімном праці та землеробства. Довженка першим у світовому кіно виразив світогляд нації хліборобів, поетизацію природи і праці. Режисер зняв гранично просту але дуже драматичну історію селянської родини в епоху колективізації.

Після виходу "Земля" була дуже популярна за кордоном. Світові критики називали Довженка "Гомером кінематографа", у той час як у Радянському Союзі картина була заборонена до 1958 року через надмірний натуралізм та зневагу до освітленням класової боротьби.

2. "Сумка дипкур'єра", 1927 рік.

2-й повнометражний фільм Олександра Довженка (перший - "Вася-реформатора", 1926, вважається загубленим. - Gazeta.ua). Це один з перших гостросюжетних детективів в українському кіно. У ньому режисер використав прийоми німецького експресіонізму.

Сюжетною основою картини була боротьба навколо сумки з дипломатичною поштою, що залишилася після смерті дипкур'єра. Прихильні до СРСР робочі захоплюють сумку і таємно передають її матросам пароплава, що направляється в Ленінград. Агенти розвідки докладають всіх зусиль, щоб захопити сумку. Матроси ховають її в неймовірних місцях, прагнучи будь-якою ціною доставити її в СРСР. У картині Довженко єдиний раз за всю кар'єру з'являється в ролі кочегара.

3. "Звенигора", 1927 рік.

Одна з ранніх повнометражних робіт Олександра Довженка вже відзначилася неймовірною операторською роботою і постановкою. У "Звенигорі" є містика, і екшен, і драма про братів, які опинилися в різних політичних силах. На відміну від свого конкурента, німого кіно 1920-х, у якому була актуальна тема жовтневої революції, у цій картині було порушено тему давньослов'янської легенди про заритий скарб, що надає "Звенигорі" містику і незвичності.

4. "Арсенал", 1929 рік.

Часто Довженко був змушений знімати пропагандистське кіно за наказом, але режисер примудрився обдурити радянську владу. Так "Арсенал" за своєю суттю - потужна зброя пропаганди. У центрі сюжету легендарний Київський завод, на якому взимку 1918-го відбулося робоче повстання проти УНР. Майже всі повстанці були вбиті, не дочекавшись приходу червоної армії, а тому для "червоної" агіткампанії події повстання стали хрестоматійним прикладом для майбутніх поколінь.

"Арсенал" наповнений метафоричністю, символізмом, гротеском, гіперболізованими героями і карикатурними "ворогами революції". Він мало стосується історії, а швидше наповнений образами.

5. "Щорс", 1939 рік.

Історико-революційна стрічка розповідає про полководця Миколу Щорса, легендарного героя громадянської війни. Дія відбувається в Україні 1919-го, коли війська червоних йшли до Києва, стояли бої з військами Петлюри та Драгомирова.

Зйомку картини замовив сам Сталін. Олександр Петрович перехитрив вождя і поставив більшовицький фільм на українському фоні. Довженко наповнив картину народними піснями, танцями. У стрічці багато гумору і сарказму, трагічного і комічного, а персонажі нагадують героїв повісті Миколи Гоголя "Тарас Бульба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняли перший український трюковий фільм

19 жовтня 1934 року агенти НКВД арештували у Києві фотографа та кінооператора Данила Демуцького. Підставою стала діяльність далекого родича за межами СРСР.

Фотографією захопився, відвідавши столичне товариство фотолюбителів "Дагер", членом якого став. Пізніше демонстрував роботи на всесоюзних та закордонних виставках. 1925-го влаштувався на Одеську кіностудію. Із режисером Олександром Довженком як оператор працював над фільмами "Вася-реформатор", "Ягідка кохання", "Арсенал", "Земля", "Іван".

Вперше Демуцького заарештують 1932 року на 4 місяці. Звинуватять у приховуванні сценарію стрічки "Україна" режисера Фавста Лопатинського. Після звільнення встановлять постійний нагляд.

Зараз ви читаєте новину «Український режисер зміг обдурити Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути