Ексклюзиви
неділя, 21 січня 2018 22:05

Українець спалив себе на знак протесту проти русифікації
11

Олекса Гірник із родиною
Меморіальна дошка Олексі Гірнику на приміщенні гімназії в Івано-Франківську, де він вчився
Олекса Гірник
Тіло Гірника на Чернечій горі
Листівка, яку Олекса Гірник у великій кількості розкидав на Чернечій горі у Каневі перед самоспаленням у ніч на 22 січня 1978 року

66-річний Олекса Гірник вчинив акт самоспалення біля могили Тараса Шевченка в Каневі 21 січня 1978-го на знак протесту проти русифікації.

До своєї останньої ночі дисидент і політв'язень Олекса Гірник готувався кілька років: майже тисячу листівок писав потай від родини. Вони були проти русифікації, недотримання в Радянському Союзі прав і свобод громадян тощо. Розкидав їх на північному схилі Чернечої гори. Перед тим чотири рази обійшов навколо могили Тараса Шевченка. Спустився до схилу гори, звідкіля видно Дніпро. Близько третьої ночі облився бензином, підпалив себе і вдарив ножем. Тіло знайшли вранці.

Текст листівок був таким: "Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава! (Радянська, та не російська!) Україна для українців! З приводу 60-річчя проголошення самостійності України Центральною Радою 22 січня 1918 року – 22 січня 1978-го на знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі".

У листі до дружини він писав: "Я ішов простою дорогою, тернистою. Не зблудив, не схибив. Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. Мій протест – то пережиття, тортури української нації. Мій протест – то прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чеський студент спалив себе на Вацлавській площі

Олекса Гірник народився 28 березня 1912 року в селі Богородчани на Івано-Франківщині в селянській родині. По закінченні чоловічої гімназії у Станіславі (тепер Івано-Франківськ) роботи не міг знайти: у тогочасній Польщі не варто було наголошувати, що ти є українцем. 1937-го, перебуваючи у війську, Гірник заявив, що мріє змінити польську конфедератку на мазепинку. Отримує п'ять років в'язниці. Повернувся додому у вересні 1939 року, коли Польщу поділили нацистська Німеччина й Радянський Союз. Невдовзі його заарештувало НКВС. Вісім років відбув у колимських копальнях і сибірських лісоповалах. Повернувся облисілий. Одружився із сусідською дівчиною Кароліною. Виховали двох синів, збудували дім. Й усі роки за Олексою тінню йшла його судимість. Працював, де випадало: землекопом, рахівником.

19 січня 1978 р. написав, що поїхав до Львова, хоч відбув до Києва. Відвідав Софійський собор та Києво-Печерську Лавру. Ввечері приїхав автобусом до Канева. На місці самоспалення міліція виявила 970 розкиданих листівок, 30 збереглося у місцевих жителів. Хоч справа залишалася таємницею, через працівників міліції про вчинок Гірника взнали спочатку в Каневі, а потім в Україні. У помешканні Гірників був проведений обшук. Дружині сказали, що чоловік загинув у ДТП, заборонили відкривати труну.

2007- го Гірнику посмертно присвоїли звання Героя України.

5 листопада 1968 року здійснив самоспалення український дисидент Василь Макух, учасник українського руху опору в СРСР і воїн УПА. Він, на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини, здійснив акт самоспалення на Хрещатику у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Українець спалив себе на знак протесту проти русифікації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути