пʼятниця, 07 жовтня 2011 14:02

"Регіонали" і комуністи не захотіли святкувати 100-річчя Героя, який спалив себе на могилі Шевченка

"Регіонали" і комуністи не захотіли святкувати 100-річчя Героя, який спалив себе на могилі Шевченка

З ініціативи парламентарів Андрія Парубія, Зіновія Шкутяка та Миколи Кульчинського Верховна Рада України розглянула проект постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Героя України Олекси Гірника.

Постанову не підтримала парламентська більшість, у зв'язку з чим син Олекси Гірника, депутат ВРУ IV-V скликання, голова Фундації імені Олекси Гірника – Євген Гірник заявив у коментарі Gazeta.ua: "Аргументів проти, як таких не було. Пропозиція Зубанова перенести відзначення на регіональний рівень некоректна, бо Олекса Гірник зробив свій чин не у Львові на Площі Ринок, і навіть не на Хрещатику, а прийшов на Чернечу гору до Шевченка".

"З комуністами ситуація зрозуміла. Вони були й залишилися противниками українських героїв. Складніше з "регіонами". Фактично депутати цієї фракції нічого не вирішують самостійно, вони лише кнопкодавством фіксують рішення, нав'язані їм ззовні", - наголосив Гірник.

На його думку, чинна влада не хоче жодних компромісів ні з живими – Юлією Тимошенко, Юрієм Луценком, ні з мертвими – Олексою Гірником - "борцями за цивілізовану європейську Україну".

"Проте українська Україна буде, і будуть визнані всі її герої. І ювілей Олекси Гірника відзначать, хай на громадському, але всеукраїнському рівні. І "регіонали" ці процеси не зупинять, бо неможливо зупинити час", - підсумував Гірник.

Слід зазначити, Олекса Гірник — український дисидент, політв'язень, Герой України (з 2007 р.). 21 січня 1978 року у Каневі, у 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, він вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації. Інформація про цей вчинок замовчувалася за роки радянської влади.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" і комуністи не захотіли святкувати 100-річчя Героя, який спалив себе на могилі Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути