субота, 09 вересня 2023 07:55

Українцям пообіцяли зменшення податків

Українцям пообіцяли зменшення податків
Репатріація українців з Новосільців (Сяноцький повіт) в СРСР. Березень 1946. Фото: Газета.ua

Радянський Союз і Польща підписали договір про "обмін населенням" 9 вересня 1944 року. За цим документом поляки із Західної України переселялись на територію Польщі, а лемки з польської території - на Галичину.

Договір називався "Угода між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР". З польської сторони договір підписав голова ПКНВ Едвард Осубка-Моравський, з української — голова Рада Народних Комісарів УРСР Микита Хрущов.

Обманом виявилася закладена в Угоді гарантія добровільності переселення. Вже наступного 1945 року місцевий комуністичний уряд долучив армію. Вояки Війська Польського, намагаючись пришвидшити депортацію, вдавалися до залякування, знущань над місцевими українцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Везли ночами. На день вагони заганяли у тупики

Під час операція "Вісла" близько 150 тисяч українців були примусово розселені на теренах північно-західної Польщі з метою їх денаціоналізації. Українців із Польщі переселяли в Україну найбільше у Львівську, Тернопільську, Волинську, Івано-Франківську, а також у Луганську, Донецьку, Полтавську, Херсонську, Одеську області.

Депортовані мали отримати від УРСР гроші за майно, але ніхто нічого не отримав. Люди приїжджали з евакуаційними листами, де поляками був описаний перелік майна і його вартість. У середньому його оцінювали від 1 до 25 тисяч карбованців за тодішніми цінами. Земля у загальну вартість майна не входила.

Кожна депортована родина залишила у Польщі в середньому 7 гектарів землі. Достеменної кількості людей, якими обмінялись СРСР і комуністична Польща, немає. В цілому у 1944-1946 роках з УРСР прибули до Польщі, згідно з припущенням польських дослідників, понад 780 тисяч осіб, з них понад 740 тисяч поляків і понад 33 тисячі євреїв. За офіційними даними, з Польщі депортували майже півмільйона українців.

У 1944 році радянська влада виселяє родини учасників ОУН-УПА. Для цього на Західну Україну перекидають п'ять бригад Внутрішніх військ. Сім'ї вивозять у Красноярський край, в Іркутську, Омську та Новосибірську області. 27 листопада 1945 року приймають рішення про "очищення від населення території навколо підприємств і доріг в радіусі до 15 кілометрів". Під репресії підпадають духовенство й віруючі греко-католики.

Зараз ви читаєте новину «Українцям пообіцяли зменшення податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути