четвер, 26 жовтня 2017 17:12

Українців закликають не зловживати словами "голодомор" та "геноцид"

Українців закликають не зловживати словами "голодомор" та "геноцид"
Терміном "геноцид" часто неправильно послуговуються. Фото: 112

Слова "голодомор" та "геноцид" мають чітко визначені значення.

Вживання їх заради посилення емоційному впливу є недоречним, повідомляє Український інститут національної пам'яті у Facebook.

"Останнім часом поширеним стало використання політиками, громадськими діячами термінів "геноцид", "голодомор" у невластивому значенні. Реформи, які вони не схвалюють з політичних чи інших мотивів у заявах, виступах, коментарях та блогах називають "цинічним і спланованим геноцидом українців", пишуть, що "геноцид розпочався: українців знищать по закону", порівнюють: "ситуація зараз нагадує мені геноцид, Голодомор в Україні"", - передає інститут.

Слово "геноцид" є юридичним терміном. Означає знищення нації або етнічної групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Фінляндії покажуть п'єсу про Голодомор

"Будь-яку з наступних дій, скоєних з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку: (А) вбивство членів такої групи; (Б) заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу членам такої групи; (В) навмисне створення для групи таких умов життя, які розраховані на фізичне знищення її в цілому або в частині; (Г) заходи, розраховані на запобігання дітородіння в середовищі такої групи; (Д) насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу", - таке визначення дає Конвенція про запобігання і покарання за злочини геноциду. Геноцидом визнано Голодомор 1932-1933 років.

"Тому закликаємо політиків та громадських діячів утриматися від безвідповідального вживання у своїй риториці слів "геноцид" та "голодомор" виключно заради посилення емоційного впливу на аудиторію. Недоречне використання обох термінів, які означають буквальне вбивство мільйонів людей, призводить до їх нівелювання і є наругою над пам'яттю убитих", - підсумував Інститут національної пам'яті.

На столичній вулиці Лаврській, 3 на схилі Дніпра зведуть музей пам'яті жертв Голодомору. Відповідні передпроектні пропозиції позитивно оцінила Київська містобудівна рада. Музейна частина з'явиться нижче меморіалу "Свіча пам'яті". На доробку проекту Кабінет міністрів цьогоріч виділив 14,25 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Українців закликають не зловживати словами "голодомор" та "геноцид"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути