четвер, 16 травня 2019 12:27

Українців розстріляли за привітання "Христос воскрес"

Українців розстріляли за привітання "Христос воскрес"
Повстання у Кенгірі придушили танками. Фото: UA Modna

У концтаборі в Кенгірі у Казахстані почалось повстання 16 травня 1954-го.

На Великдень колону жінок вели з нічної зміни на цегельному заводі до зону. Назустріч їм ішли на роботу чоловіки. Вони привіталися "Христос воскрес!", дівчата відповіли "Воістину воскрес!". У жіночій і в чоловічій зоні були переважно українці. Один із конвоїрів вистрілив автоматною чергою по чоловічій колоні. 13 в'язнів було вбито відразу, п'ятеро з 33 поранених померли потім у лікарні. Звістка про цей випадок збурила концтабір.

Повстання почалося 16 травня оголошенням загального страйку. В'язні вигнали всю охорону й обслугу, зруйнували мури між концтабірними пунктами, захопили господарчий двір. Охорона намагалася перешкоджати, але повсталі хитрощами і маневрами зуміли домогтися свого.

Адміністрація перевела до зони політв'язнів 600 кримінальних злочинців. Сподівались спровокувати різанину, аби мати легальну підставу для введення військових частин. Політв'язні пояснили кримінальникам, що в разі чого зуміють себе захистити, а свої права найкраще боронити разом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Барак посиленого режиму був моїм готелем" — помер підпільник ОУН Михайло Баканчук

Повстанням керували засуджені бійці ОУН та УПА. Вони заснували у таборі підрозділи самоврядування. В'язні вимагали розслідувати вбивства, знизити строк ув'язнення засудженим на 25 років і змінити ставлення до сімей в'язнів, ліквідувати слідчий ізолятор і штрафний барак, ввести 8-годинний робочий день для всіх в'язнів тощо.

Повстання було жорстоко придушене 25 червня 1954-го за допомогою армії із застосуванням танків. Проти них зброя, яку підготували повсталі, виявилася безсилою. Знищили близько 700 в'язнів.

8 травня у Києві на Хрещатику відкрилась виставка "Тріумф людини. Жителі України, які перемогли ГУЛАГ". Стенди з історіями ув'язнених розмістили біля Головпоштамту. Експозиція розповідає про українців, які зберігали гідність у таборах, гуртувались і піднімали повстання.

Зараз ви читаєте новину «Українців розстріляли за привітання "Христос воскрес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути