Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2018 08:15

Українці відзначають День Соборності

Українці відзначають День Соборності
Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

22 січня 1918 року в Центральній Раді у Києві розробили Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою.

Через рік - 22 січня 1919 року у Києві було урочисто оголошено про возз'єднання Української Народної Республіки зі столицею у Києві й Західноукраїнської Народної Республіки зі столицею у Львові.

"Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу", - йшлося у підписаному тоді договорі, що увійшов в історію, як Акт злуки – акт об'єднання українських земель.

Підготовка до об'єднання була проведена ще 1 грудня 1918-го. Тоді у місті Фастів на Київщині між УНР і ЗУНР підписано "передвступний договір". Статті угоди констатували, що ЗУНР заявляла про "непохитний намір злитися в найкоротшім часі в одну велику державу з Українською Народною Республікою". З іншого боку, УНР проголошувала, що вона дає згоду "прийняти всю територію і населення Західноукраїнської Народної Республіки як складову частину державної цілості в Українську Народну Республіку".

Враховуючи певні історичні, соціально-політичні та духовні етнічні відмінності населення ЗУНР, угода зазначала також те, що Республіка галичан отримує територіальну автономію в межах УНР.

22 січня 1973 року в місті Чорткові на Тернопіллі гурт молоді вивісив блакитно-жовті прапори. Їх знайшли та ув'язнили.

Напередодні 22 січня 1978 року на знак протесту проти русифікації України біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець спалив себе на знак протесту проти русифікації

21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили "живий ланцюг", відзначивши річницю Акту злуку.

Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року, відповідно до Указу Президента України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людей підвозили автобусами, щоб утворити найбільший "живий ланцюг"

"Українська революція, яка розпочалась у березні 1917 року, своєю метою бачила встановлення державності на українських землях. Про це писалося з 1895-го. Тоді була видана праця Юліана Бачинського "Україна irredenta", в якій ішлося про соборну країну від Сяну по Кавказ, — розповідає завідувач Музею Української революції 1917–1921 років Олександр Кучерук. — Над цим завданням працювали. Пік припав на 1917–1918 роки, коли видали чотири універсали і конституцію".

Зараз ви читаєте новину «Українці відзначають День Соборності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути