неділя, 21 січня 2018 07:08

Людей підвозили автобусами, щоб утворити найбільший "живий ланцюг"
7

Близько 5 млн людей взялися за руки, з'єднавши Львів і Київ у найбільший "живий ланцюг". Його створили до 71-річчя злуки УНР і ЗУНР 21 січня 1990 року. Простягався на 700 км.

День Соборності 1990 року у у Львові
Фото: photo-lviv.in.ua
Мітинг біля Ратуші з нагоди дня Соборності
Учасники “Живого ланцюга” на вулиці Підвальній у Львові
Учасники “Живого ланцюга” на вул. Стрийській у Львові
Так званий “вузол живого ланцюга” на проспекті Свободи у Львові

Акцію організував Народний Рух України. Підготовка до неї почалася у вересні 1989 року. Активісти від різних областей щомісяця збиралися на наради у Рівному. Спочатку акцію планували провести 22 січня, в понеділок. Але задіяти велику кількість людей у будній день було неможливо, тож подію перенесли на неділю 21-го.

В результаті ланцюг виявився на 170 км довшим, ніж планували. Офіційно його іменували "між Львовом і Києвом", але починався в Івано-Франківську. Шлях пролягав через Закарпаття, Стрий, Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир та до Києва. Багато учасників тримали синьо-жовті прапори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Соборності в Києві: береги Дніпра з'єднають "живим ланцюгом"

Щільність була неоднорідною – від 5-10 рядів у середмісті Львова до інтервалу в десятки метрів у деяких районах Київщини та Житомирщини. Штаб акції скеровував у такі місця автобуси з активістами із західної частини країни. Пальне для автотранспорту учасники акції забезпечували власним коштом, а представники медичної служби працювали на волонтерських засадах.

В незалежні Україні щороку 22 січня створюють живий ланцюг єднання як символ того, що український дух не згасає і народ завжди буде відстоювати власні інтереси.

У столиці на мосту Патона відбулася акція "Живий ланцюг Соборності". Вона приурочена до Дня соборності. Саме в цей день y 1919 році був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Традиційно учасники події приносять із собою українську символіку та атрибутику. У когось це жовто-блакитний прапор чи шарф, y когось синьо-жовта стрічка чи український віночок. Учасники події утворили 30-метровий жовто-блакитний прапор уздовж мосту. Він символізує духовну єдність сходу і заходу країни.

Зараз ви читаєте новину «Людей підвозили автобусами, щоб утворити найбільший "живий ланцюг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути