вівторок, 19 червня 2018 14:12

Українські війська увійшли до Варшави

Українські війська увійшли до Варшави
Хмельницький проводив переговори зі Швецією. Фото: Getmanat.org

Експедиційний корпус Війська Запорозького під керівництвом наказного гетьмана Антіна Ждановича 9 червня 1657 року здобув столицю Речі Посполитої - Варшаву.

Корпус складався з Київського, Переяславського, Білоцерківського й Кальницького полків, добровольчого полку з Умані. Діяв разом із союзними військами Швеції й Семигороду (Трансильванії), пише у Facebook Сергій Коваленко.

Москва була в союзі з Річчю Посполитою від осені 1656 року і зобов'язалася вивести Військо Запорозьке з війни проти Польщі. Українці зневажили вимоги московитів та вступили у союз зі Швецією, проти якої Москва воювала від весни 1656-го.

Водночас до столиці Війська Запорозького Чигирина на переговори з колишнім гетьманом Богданом Хмельницьким приїхав шведський посол Густав Лілієкрона. Від квітня 1657 року гетьманом формально був Юрій Хмельницький. Швед хотів укласти договір між Військом Запорозьким та своїм королівством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У битві загинуло 5 тис. поляків

Головною вимогою Богдана Хмельницького було розділення Речі Посполитої після перемоги союзників. До Війська Запорозького мали відійти землі на схід від середньої Вісли і вся Білорусь. Ці вимоги Хмельницький висував Швеції з літа 1655-го, і тепер вона мусила з ними погодитися.

Переговори просувалися повільно через хворобу Богдана Хмельницького. Тож договір уклали у жовтні 1657 року після його смерті.

Битва під Корсунем між військами Речі Посполитої з одного боку і військом Богдана Хмельницького та його кримськими союзниками з другого відбулася 16 травня 1648 року. Поляки кількісно переважали. Козаків та їхніх союзників татар було 15 тис. Але вони опинилися у вигіднішій позиції і після 4-годинної битви здобули перемогу.

Зараз ви читаєте новину «Українські війська увійшли до Варшави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути