середа, 16 травня 2018 08:21

Під Корсунем козаки взяли в полон 200 польських офіцерів

Під Корсунем козаки взяли в полон 200 польських офіцерів
Діорама "Корсунська битва 1648". Фото з картини: С.І. Гончаренко, Ю.О. Саницький, О.І. Сіренко

Битва під Корсунем між військами Речі Посполитої з одного боку і військом Богдана Хмельницького та його кримськими союзниками з другого - відбулася 16 травня 1648 року. Поляки кількісно переважали. Козаків та їхніх союзників татар було 15 тис. Але вони опинилися у вигіднішій позиції і після 4-годинної битви здобули перемогу.

Національно-визвольна війна українського народу, Визвольна війна — історичний період 1648-1657 років та повстання під проводом Богдана Хмельницького. Під час них Річ Посполита втратила контроль над центральною частиною українських етнічних земель. Там постала козацька держава на чолі з гетьманом.

Навесні 1648 року козаки вели переговори з послами коронного гетьмана Миколая Потоцького. Вимагали вивести урядові війська, збільшити кількість реєстрового козацтва, прирівняти його у правах до шляхти, дозволити Війську Запорозькому вільно укладати договори з зарубіжними володарями. Офіційні представники Речі Посполитої відхилили неприйнятні вимоги, відправили армію придушити бунтівне козацтво на Січі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У битві загинуло 5 тис. поляків

Військо Речі Посполитої зупинилося табором на захід від Корсуня. Військо Потоцького складалося з 5000 кінноти, 15 тисяч піхоти, до 50 гармат. На світанку 25 травня у район Корсуня підійшла основна козацько-татарська армія і переправилась через Рось, скупчившись у Корсуні. Військо Богдана Хмельницького мало понад 15 тисяч козацької піхоти і кінноти, 26 гармат. З ним були також не менше 3 тисячі татарської кінноти.

16 травня військо Речі Посполитої рушило з-під Корсуня по Богуславському шляху. Козаки і татари пропустили його, але кілька разів зчинялася перестрілка. Урядові війська заховалися в глибокій балці. Затиснуте болотом і кручами шляхетське військо змушене було зупинитися. Табір утратив порядок, козаки Кривоноса вдарили спереду і з флангів. За чотири години армія Речі Посполитої була розгромлена.Чверть двадцятитисячної армії поляків загинула, а понад 8500 з них попало в полон, включаючи 127 офіцерів і 80 вельмож на чолі з Калиновським і Потоцьким.

Між українським козацьким і польським військами біля міста Зборова тепер Тернопільської області 15—16 серпня 1649 відбулася битва. У ній зіткнулися загони Богдана Хмельницького і польського короля Яна II Казимира. Останні намагалися зняти козацьку облогу Збаразької фортеці. У фортеці після поразки замкнулися залишки війська Яреми Вишневецького.

Зараз ви читаєте новину «Під Корсунем козаки взяли в полон 200 польських офіцерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути