Ексклюзиви
пʼятниця, 21 квітня 2023 14:51

Українські студенти підпалили представництво Москви в Лондоні

Українські студенти підпалили представництво Москви в Лондоні
Представники українських організацій Лестера пікетують радянське посольство в Лондоні з плакатами "Підтримуємо кампанію з визволення України" та "Протестуємо проти Російської окупації України" 23 вересня 1972 року Фото: Української Інформаційної Служби

21 квітня 1972 року в Лондоні відбувся судовий процес над українськими студентами Б. Цямриною, Б. Левицьким, В. Гуменюком і студенткою І. Осичко. Їх звинуватили в спробі підпалити радянське посольство в столиці Великої Британії.

Інформацію про судову справу опублікувала газета "Українське Слово", що виходила в Парижі. З 1970-х видання висвітлювало здебільшого діяльність українських дисидентів і правозахисників. Підпал посольства студенти здійснили 28 листопада 1971 року – на роковини загибелі художниці й дисидентки Алли Горської.

Її знайшли вбитою за рік до того в підвалі будинку свекра Івана Зарецького, який жив у Василькові. Напередодні жінка прийшла до нього забрати швейну машинку "Зінґер". Спочатку слідчі назвали винуватим у смерті Горської чоловіка Віктора Зарецького. Закидали, що скоїв злочин разом із коханкою, щоб позбутися дружини. Але через кілька днів тіло Івана Зарецького знайшли на залізничній колії за 34 км від Василькова. Тоді заявили, що свекор убив її через особисту неприязнь та, усвідомивши вчинок, скоїв самогубство. Це і стало офіційною версією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художницю знайшли вбитою в будинку свекра

Алла Горська була активною правозахисницею. Відома ще й тим, що в 1960-х разом із режисером Лесем Танюком і поетом Василем Симоненком виявила місця масових розстрілів населення чекістами в Биківні під Києвом. Вони підписали звернення до міської ради з вимогою розкрити правду про Биківню й надати доступ до секретних документів. Відтоді за всіма активно стежили й переслідували. Крім того, один з офіцерів пояснив чоловіку Івану, що Горську вбили одним ударом – професійно.

В офіційну версію не вірили родичі та знайомі. Івана Зарецького сусіди називали лагідним і добрим дідусем. Не сприйняли версію й в українській еміграції. Усі були переконані, що це зробили КГБісти.

За підпал посольства хлопці-студенти дістали 12 місяців в'язниці з умовним припиненням на три роки. Студентка Осичко була неповнолітньою. Їй дали шість місяців за тих же умов.

Українська художниця-шістдесятниця Алла Горська народилася 18 вересня 1929 року в Ялті. Одна з перших представниць андеграунду й діячка правозахисного руху 1960-х років в Україні.

Її батько Олександр Горський був одним з організаторів радянського кіновиробництва. До Києва родина Горських переїхала наприкінці 1943 року.

Із 1946 року Алла Горська вчилася в Київській художній середній школі, а потім вступила на живописний факультет Київського художнього інституту, де й познайомилася з чоловіком Віктором Зарецьким. Одружилися ще студентами, працювали в одній майстерні, разом подорожували Україною, разом створили багато монументальних робіт.

Подружжя на початку 60-х років разом із Василем Стусом, Василем Симоненком, Іваном Світличним організували Клуб творчої молоді (КТМ) у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Українські студенти підпалили представництво Москви в Лондоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути