неділя, 07 червня 2020 09:43

Українці провели успішну наступальну операцію

Українці провели успішну наступальну операцію
УГА провела Чортківську офензиву Фото: valova.te.ua

Успішна військова наступальна операція українців проти поляків в Галичині розпочалася 7 червня 1919 року. В історію увійшла під назвою Чортківська офенизива.

Тоді тривала польсько-українська війна. Переважаючі сили противника, забезпечені міжнародною підтримкою, поступово відтісняли Українську галицьку армію до річки Збруч - нині на межі Тернопільської та Хмельницької областей. Бойовий дух воїнів упав, розпочалося дезертирство. 6 червня 1919-го раптовим наступом поляки захопили місто Чортків - важливий комунікаційний вузол, що викликало в українців відчай.

Згодом український генерал Михайло Омелянович-Павленко підписав наказ у якому вимагав повернути контроль над містом. За 2 доби Чортків опинився в руках галичан. До УГА почали сходитись добровольці, а українське населення розгорнуло партизанські дії у тилу поляків.

Подальший наступ відбувався по всій лінії польсько-українського фронту. Командувачем українськими силами призначили генерал-хорунжого Олександра Грекова. УГА мала до 20 тис. вояків та 50 артлилерійських батарей. Їм протистояло 40 тис. поляків, підсилених французькими солдатами. Криваві, але успішні для українців бої точилися під Язловцем, Бучачем, Теребовлею, Тернополем, Підгайцями й Нижневом, Бережанами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На марках зобразили українських вояків

Свій головний удар українські військові сконцентрували не у напрямку Львова, як очікували поляки, а у напрямку Стрия, з надією затягнути війну. Щодень просувалися в середньому на 5 км. Розбиті поляки відступили на 120 км, згодом закріпилися на лінії Броди - Перемишляни - Букачівці.

Попри сподівання українців на справедливість, міжнародні гравці, які вирішували долю світу після Першої світової війни, вирішили й долю Галичини. Уже 25 червня 1919 року Антанта офіційно дозволила Польщі окупувати весь край.

28 червня значно переважаючі сили Польщі переломили галицький фронт під Янчином, тоді ж і завершилась Чортківська офензива. Для стримання ворога в українців не вистачало сил, зброї та боєприпасів. УГА відійшла до Збруча та вступила на територію Української Народної Республіки.

У ході всієї операції українці втратили до 5,5 тис. чоловік убитими, пораненими й полоненими, але успіх зміцнив бойовий дух та дав сил задля продовження боротьби за Батьківщину.

У селі Вовчухи Городоцького району Львівської області відкрили та освятили меморіал "Героям Вовчухівської офензиви". Операція відбулась у лютому 1919-го та стала однією з найуспішніших, проведених Українською галицькою армією.

Зараз ви читаєте новину «Українці провели успішну наступальну операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути