Ексклюзиви
субота, 23 листопада 2019 11:10

Українця прокляла російська православна церква

Українця прокляла російська православна церква
Іван Мазепа зображений в літописі канцеляриста Самійла Величка. Фото: golos.com.

Російська православна церква 23 листопада 1708 року піддала анафемі –церковному прокляттю гетьмана Івана Мазепу (1639–1709), українського політичного і військового діяча, дипломата, гетьмана Війська Запорозького. Митрополит Стефан Яворський виголосив у московському Успенському соборі "Слово перед прокляттям Мазепи".

Іван Мазепа народився неподалік Білої Церкви в родині багатого шляхтича. Закінчив Києво-Могилянську колегію, навчався в Польщі. Володів польською, німецькою, італійською мовами, знав голландську, французьку, татарську. Мазепа був відомою постаттю тодішньої Європи, про його обрання гетьманом 4 серпня 1687 року писала майже вся європейська преса. Гетьманував 22 роки. Створив перший український флот - спорудив більше 100 стругов і 6 сотень човнів на Дніпрі. Провів багато походів, здебільшого успішних. Мріяв відновити козацьку державу Війська Запорозького з кордонами часів Хмельниччини. На Гетьманщині почався економічний злет, піднесення церковно-релігійного життя та культури.

Мазепа формально підтримував царя Петра І і Московське царство у Північній війні зі Шведською імперією. Проте 7 листопада 1708 року в надії здобути незалежність України, перейшов із військом запорозьким на бік шведського короля Карла XII. Дізнавшись про вчинок Мазепи, Петро І наказав головнокомандувачу російськими військами в Україні Олександру Меншикову зрівняти гетьманську столицю Батурин із землею, а саму столицю перенести до Глухова. Духовенству дає наказ накласти на гетьмана анафему - церковне прокляття, відлучення від церкви, що вважалося найвищим покаранням за злочин проти церкви. У Московській державі анафема часто накладалася за політичні злочини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До України повернулося 7 тис. емігрантів

Відправу-анафему влаштували у Москві в Успенському соборі. Ієрархи у своїх кафедральних соборах, які збудовані на кошти гетьмана, змушені в першу неділю Великого посту проголошувати анафему на гетьмана Мазепу.

Звістка про анафему, нищення Батурина підкосила здоров'я 70-річного гетьмана. Разом з розбитим військом Карла ХІІ він переїхав до міста Бендер, сучасна Республіка Молдова. Хворий Мазепа висповідався у православного священика з Ясс і помер 22 вересня 1709 року. Представники Вселенського патріархату анафему не визнавали, адже вона була накладена з політичних мотивів. Місцевий митрополит відслужив заупокійну службу. Похований у монастирі Св. Георгія у м. Галац, тепер Румунія.

На Великій раді в Глухові гетьманом 1 жовтня 1727 року обрали Данила Апостола (1654-1734). Він провів адміністративну, судову і земельну реформи. Чутки про благоустрій на Гетьманщині дійшли до запорожців і вони вирішили повернутися із Задунайської еміграції. Гетьман допоміг повернутися понад 7 тис. козаків, які заснували Нову Січ.

Зараз ви читаєте новину «Українця прокляла російська православна церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути