четвер, 28 жовтня 2021 08:20

Вбивця спадкоємця престолу помер від сухот

Вбивця спадкоємця престолу помер від сухот
Спадкоємець австро-угорського престолу ерцгерцог Франц Фердинанд із дружиною Софією вийшли із ратуші в місті Сараєво – тепер столиця Боснії і Герцеґовини, 28 червня 1914-го. Фото pantv.livejournal.net

Австрійський суд в Сараєві 28 жовтня 1914-го виніс вирок вбивці ерцгерцога Франца Фердинанда і його дружини Софії - 19-річному Гаврилу Принципу.

З 1878-го Боснія і Герцеговина окупована Австро-Угорщиною. Серби, які становлять майже половину населення Боснії, домагаються визволення від окупації та приєднання до сусідньої Сербії. Другі за чисельністю босняки-мусульмани більш лояльні до імперії. Члени революційної організації "Млада Босна" хочуть "усунути" вищих посадових осіб Австро-Угорської імперії. Тоді серби, хорвати і словенці можуть об'єднатися у велику державу.

Три боснійських серба — 19-річний Гаврило Принцип, Тріфко Грабіж і Неділько Чабринович називають себе "смертниками" і хочуть вбити спадкоємця австрійського престолу ерцгерцога Франца Фердинанда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали кольорове відео кривавої битви Першої світової

Замах призначили на 28 червня 1914-го, коли ерцгерцог мав відвідати приєднану до імперії Боснію і Герцеговину. Шість виконавців повинні були підірвати кортеж ерцгерцога із дружиною. Студент метнув начинену цвяхами бомбу під колеса автомобіля Фердинанда. Потужний вибух поранив кількох людей у натовпі, але сам герцог не постраждав. Подружжя продовжило маршрут.

Після прийому в Ратуші знову сіли у авто. Гаврило Принцип побачивши за кілька метрів від себе авто, вихопив пістолет марки "браунінг" і тричі стрілив у напрямку подружжя. Перша куля смертельно поранила ерцгерцога, друга влучила в живіт його дружині Софії. Вони померли за півгодини. Принципа схопив студент, який проходив поруч. Покарання відбував у фортеці Терезієнштадт з 65 км від Праги. Просидів п'яту частину терміну, бо помер від туберкульозу 28 квітня 1918-го.

Австро-Угорщина звинуватила в організації вбивства Сербію, оголосили війну. Протягом тижня у конфлікт втрутилися Росія, Франція, Німеччина і Бельгія, за ними – решта європейських країн. Розпочалася Перша світова війна.

6 квітня 1917 року США формально вступили у Першу світову війну. Через два дні після того, як Сенат США 82-ма голосами проти 6-ти підтримав рішення президента Вудро Вільсона оголосити війну Німеччині, палата представників висловилась за це саме рішення 373 проти 50 голосів. Конгрес офіційно оголосив війну Німецькій імперії. 26 червня перші 14 тис. американських піхотинців висадились у Франції.

Зараз ви читаєте новину «Вбивця спадкоємця престолу помер від сухот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути